Current Affairs MCQ 29th June 2017

0
191
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 29th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 29th June 2017

1) ___________Chief Minister Pinarayi Vijayan inaugurated a cleanliness drive
a) Haryana
b) Assam
c) Kerala
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan inaugurated a three day sanitation campaign for controlling the outbreak of viral fever in the State

2). Dalai Lama to celebrate 82nd birthday in ______
a) Assam
b) Himachal Pradesh
c) Kerala
d) Leh
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Tibetan spiritual leader Dalai Lama will celebrate his 82nd birthday next month with the people of Leh in Jammu and Kashmir

3) ___________ President Klaus Iohannis appointed Social Democrat Mihai Tudose as the Prime Minister
a) Netherland
b) Roamania
c) Australia
d) US
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: Romanian President Klaus Iohannis appointed Social Democrat Mihai Tudose as the Prime Minister and mandated him to form a new government.

Current Affairs 29th June 2017

4) _______has clinched his ninth Halle Open title
a) Sania Mirza
b) Roger Federer
c) Alexander Zverev
d) Saina Nehwal
e) None of the above

Answer: b) Swiss legend Roger Federer has clinched his ninth Halle Open title after beating Alexander Zverev 6-1, 6-3 in the final.

5) _________ Government has signed an agreement with ADB for a loan of 1950 crore rupees
a) Maharashtra
b) UP
c) Delhi
d) Punjab
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Uttar Pradesh Government has signed an agreement with Asian Development Bank (ADB) for a loan of 1950 crore rupees for strengthening of roads in different district

6). European Union slaps a record €2.4 bn fine on ___________
a) Google
b) Amazon
c) Wikipedia
d) Yahoo
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Brussels has demanded that the US tech giant change the business model for Google Shopping to meet the EU’s concerns.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 29th June 2017 under Current Affairs Category

7). __________to set up more centres for women in distress
a) Maharashtra
b) Haryana
c) Delhi
d) Punjab
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: To provide support to women affected by violence, whether in a private or a public place, the Haryana government has decided to set up ‘One Stop Centres’ (OSCs) in 15 more districts under the State’s golden jubilee year programme.

8) _________ Cabinet decided to name the Mughalsarai municipality as ‘Deendayal Nagar’
a) Uttar Pradesh
b) Haryana
c) Delhi
d) Punjab
e) None of the above

Explanation: (a) After proposing to rename the Mughalsarai railway station after RSS ideologue Deendayal Upadhyay, the Uttar Pradesh Cabinet decided to name the Mughalsarai municipality as ‘Deendayal Nagar’

9) _______has become the first Indian movie to earn Rs2,000 crore worldwide
a) Dangal
b) Tubelight
c) Baahubali
d) Ironman
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Aamir Khan starrer Dangal has become the first Indian movie to earn Rs2,000 crore worldwide. Recently, Dangal also created the record of being the fifth highest-grossing non-English film ever.

10) ____________is world’s top airline stock in 2017 with 124% gain
a) Spice Jet
b) Air India
c) Vistara
d) Qatar Airways
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Two and a half years after SpiceJet Ltd was forced to ground its entire fleet on its inability to pay a mere $2.2 million in fuel bills, the budget airline has become the world’s best-performing airline stock—with $26 billion in plane orders to boot.

 

(Visited 112 time, 1 visit today)