Current Affairs MCQ 26th and 27th June 2017

0
251
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 26th and 27th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 26th and 27th June 2017

1) ___________ government to implement health insurance scheme for poor
a) Haryana
b) Assam
c) Jharkhand
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Haryana government will implement a health insurance scheme in the state to provide free health services to the poor. The state government will bear the cost of the premium

2). _________government banks on informers to curb female foeticide
a) Punjab
b) West Bengal
c) Odisha
d) Uttar Pradesh
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Uttar Pradesh government has started a scheme under which informers will alert the state authorities about attempts and incidents of female foeticide.

3) ___________amends Banking Ombudsman Scheme
a) SBI
b) RBI
c) ICICI Bank
d) Axis Bank
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: The central bank has extended the scope of Banking Ombudsman Scheme. The Reserve bank said that under the amended scheme, a customer would also be able to lodge a complaint against the bank for its non-adherence to RBI instructions with regard to mobile banking/ electronic banking services in India.

Current Affairs MCQ 26th and 27th June 2017

4) _________not valid for travel to Nepal, Bhutan
a) Passport
b) Aadhar
c) PAN Card
d) Driving License
e) None of the above

Answer: b) Home Ministry has said the Aadhaar is not a valid identification document for Indians travelling to Nepal and Bhutan. They can travel to both countries for which they don’t need visas if they possess a valid national passport or election ID card issued by the Election Commission

5) PM Modi calls upon people to use _______
a) E-NAM
b) E-GEM
c) E- GAM
d) E- NAMO
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Prime Minister Narendra Modi has called upon the people to use Government -E- Marketplace, E-GEM portal to sell their products or services to the government.

6). Rath Yatra or Chariot Festival started at Puri,__________
a) Odisha
b) Tamil Nadu
c) Andhra Pradesh
d) Kerala
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: In Odisha, the most awaited biggest annual festival of Rath Yatra or Chariot Festival at Puri commences today (25th June 2017). This is one of the most celebrated Hindu festivals of the country as well as the whole world.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 26th and 27th June 2017 under Current Affairs Category

7). ________Bank elevates Sunil Kakar as MD and CEO for 3 Years
a) IDFC
b) HDFC
c) DCB bank
d) Axis Bank
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: IDFC Ltd announced the elevation of its CFO Sunil Kakar as the Managing Director and Chief Executive Officer of the company with effect from July 16 for three years.

8) The International Day against Drug Abuse and Illicit is observed on __________
a) 25 June
b) 26 June
c) 28 June
d) 22 June
e) None of the above

Explanation: (b) The International Day against Drug Abuse and Illicit is observed on June 26th. The theme for 2017 is- “Listen First – Listening to children and youth is the first step to help them grow healthy and safe.”

9) India and ________ have signed eleven MOUs for cooperation in various areas
a) Russia
b) Japan
c) Portugal
d) Iran
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: India and Portugal have signed eleven MOUs for cooperation in areas including double taxation avoidance, science and technology, trade and investment, nanotechnology, space research, administrative reforms and culture.

10) _________became the team to score the most 300-plus totals in One Day International (ODI) Cricket
a) India
b) Pakistan
c) China
d) Iran
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: India became the team to score the most 300-plus totals in One Day International (ODI) Cricket. India did so when they scored a total of 310 for the loss of five wickets in the second ODI against West Indies.

(Visited 166 time, 1 visit today)