Current Affairs MCQ 30th June 2017

0
261
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 30th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 30th June 2017

1) ___________Chief Minister Raghubar Das inaugurated the country’s biggest fresh water aquarium
a) Haryana
b) Assam
c) Jharkhand
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Jharkhand Chief Minister Raghubar Das inaugurated the country’s biggest fresh water aquarium

2). ________develops flood forecasting model for the entire Mahanadi river basin
a) Assam
b) Himachal Pradesh
c) Kerala
d) Odisha
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: The Odisha government has developed a real time flood forecasting model for the entire Mahanadi river basin for better flood control, Chief Minister Naveen Patnaik announced

3) ___________ issues new visa criteria for six muslim nations
a) Netherland
b) Roamania
c) Australia
d) US
e) None of the above
Answer:(d)
Explanation: The US has issued new visa criteria for 6 Muslim Nations and all refugees that require a close family or business tie to the United States.

CURRENT AFFAIRS MCQ 30TH JUNE 2017

4) Venkaiah Naidu inaugurates newly constructed studio complex of AIR & DDK ________
a) Mumbai
b) Dehradun
c) Raipur
d) Haridwar
e) None of the above

Answer: b) Information and broadcasting Minister M Venkaiah Naidu inaugurated newly constructed studio complex of All India Radio and Doordarshan Kendra Dehradun

5) _________ Government has signed an agreement with ADB for a loan of 1950 crore rupees
a) Maharashtra
b) UP
c) Delhi
d) Punjab
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Uttar Pradesh Government has signed an agreement with Asian Development Bank (ADB) for a loan of 1950 crore rupees for strengthening of roads in different district

6). India’s latest communication satellite GSAT-17 has been successfully launched from ______
a) Kourou
b) Kakapatti
c) Karakoram
d) Kalakatti
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: India’s latest communication satellite GSAT-17 has been successfully launched from Kourou in French Guiana. GSAT-17 with a lift-off mass of about 3,477 kg carries payloads in Normal C-band, Extended C-band and S-band to provide various communication services.

 

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 30th June 2017 under Current Affairs Category

7). Ransomware hits Jawaharlal Nehru port operations in _______
a) Mumbai
b) Ranchi
c) Delhi
d) Patiala
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Maharashtra government has termed the latest malware attack as extremely serious after it disrupted the operation of country’s largest container port Jawaharlal Nehru Port Trust’s (JNPT).

8) Loknath Behera to return as _______police chief
a) Kerala
b) Haryana
c) Delhi
d) Punjab
e) None of the above

Explanation: (a) Loknath Behera will succeed T.P. Senkumar as Kerala police chief. The Cabinet on cleared the way for Mr. Behera’s comeback.

9) _______appointed as ambassador for Government’s Skill India campaign
a) Priyanka Chopra
b) Amrita Rao
c) Upasana Bora
d) Deepika Padukone
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Actress Priyanka Chopra has been appointed as the ambassador for government’s flagship Skill India campaign, with the National Skill Development Corporation.

10) Scientists have created the brightest light ever produced on the ______
a) Earth
b) Atmosphere
c) Sun
d) Mars
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Scientists have created the brightest light ever produced on the Earth, shining a billion times stronger than the surface of the sun.

 

(Visited 143 time, 1 visit today)