MCQ Based on Current Affairs 8th June 2017

0
203
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 8th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 8th June 2017

1). 100 digital villages in various States of the country to be developed by which bank?
a) Canara Bank
b) Vijaya Bank
c) BOB
d) SBI
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Vijaya Bank is going to develop as many as 100 digital villages in various States of the country as part of its initiative to promote digital banking among the rural population.

2). _______ ranks the top in Global Retail Development Index (GRDI)
a) Australia
b) Denmark
c) Iran
d) India
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: The 16th edition of the 2017 Global Retail Development Index (GRDI) ranks the top 30 developing countries for retail investment worldwide and analyzed 25 macroeconomic and retail-specific variables.

3) Sher Bahadur Deuba has been elected as a new _______ PM
a) China
b) Nepal
c) Iraq
d) Italy
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: Sher Bahadur Deuba, a veteran politician known for his close ties with India, was overwhelmingly elected the Prime Minister of Nepal for the fourth time, taking over the reigns of the country at a time the Himalayan nation is navigating through a political turmoil.

 

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 8th June 2017 under Current Affairs Category

4) Which actor is set to play Manmohan Singh in a movie?
a) Anupam Kher
b) Irfan Khan
c) Amitabh Bacchan
d) Manoj Bajpayee
e) None of the above

Answer: a) Veteran actor Anupam Kher is set to play Manmohan Singh in a movie based on the book “The Accidental Prime Minister,” written by the former Prime Minister’s media adviser Sanjaya Baru

5) ___________ new novel “The Ministry of Utmost Happiness”released
a) Arundhati Roy
b) Chetan Bhagat
c) Preety Shenoy
d) APJ Abdul Kalam
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Arundhati Roy’s eagerly awaited second novel went on sale, two decades after her prize-winning debut The God of Small Things propelled her to global fame and launched her career as an outspoken critic of injustice in the country. Ms. Roy, now 55, became the first Indian woman to win the Booker Prize with her 1997 work.

6). EPFO extends deadline for submitting Aadhaar number to __________
a) June 30
b) June 27
c) July 30
d) August 30
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Employees’ Provident Fund Organisation, EPFO has extended the deadline for submitting Aadhaar number to 30th of june for its members.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 8th June 2017 under Current Affairs Category

7). Montenegro becomes _________ 29th member
a) NATO
b) WHO
c) World Bank
d) BRICS
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Montenegro has officially joined North Atlantic Treaty Organization (NATO) and hence became the 29th member country of NATO.

8) Indian-American Amul Thapar appointed as Judge in _____ Court of Appeals
a) Russia
b) United States
c) United Kingdom
d) Belarus
e) None of the above
Explanation: (b) Amul Thapar, an Indian-American legal luminary, has been appointed a judge on the US Court of Appeals for the Sixth Circuit by President Donald Trump.

9). MGNREGA national award for Vizianagaram district in ______________
a) Andhra Pradesh
b) Assam
c) Telangana
d) Kerala
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Ministry of Rural Development has selected Vizianagaram district in Andhra Pradesh as one among the 17 districts across the nation for the MGNREGA annual award for effective implementation of the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee (MGNREGA) Act during 2015-16.

10) _________ arms dealer Adnan Khashoggi passed away
a) Saudi Arabia
b) India
c) Pakistan
d) Iran
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Saudi arms dealer Adnan Khashoggi, a tycoon known for his lavish billionaire lifestyle and far-reaching international connections, has died in London at the age of 82.

 

(Visited 174 time, 1 visit today)