MCQ Based on Current Affairs 20th June 2017

0
143
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 20th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 20th June 2017

1). Taj hotel – 1st Indian building to get trademark. Where is the headquarter?
a) Kochi
b) Delhi
c) Lucknow
d) Mumbai
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: The 114-year-old Taj Mahal Palace in Mumbai has got itself trademarked, making it the first building in India to do so, according to reports.

2). ‘Tech Visa’ for woo tech industry launched by ________ President Macron
a) French
b) Spain
c) Indian
d) Italian
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: French President Emmanuel Macron launched ‘French Tech Visa’, a fast-track four-year residence permit for entrepreneurs and their families.

3) Brexit negotiations begin in _______
a) Russia
b) Britain
c) Brussels
d) Italy
e) None of the above

Answer:(c)
Explanation: Nearly three months after Article 50 was triggered, Britain and the European Union today in Brussels started negotiations on the terms on which UK will leave the bloc after 44 years of membership

Current Affairs MCQ 20th June 2017

4) New trains to Nayagarh in _________through video-conferencing flagged off by Prabhu
a) Delhi
b) Mumbai
c) Assam
d) Odisha
e) None of the above

Answer: d) Railway Minister Suresh Prabhu will flag off new trains to Nayagarh in Odisha through video-conferencing from Rail Bhawan in New Delhi.

5) Bankruptcy proceedings directed by RBI for Lanco, shares dip____%
a) 20
b) 15
c) 22
d) 18
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Lanco Infratech has said that RBI directed its lead lender IDBI Bank to initiate insolvency proceedings for the company under the Insolvency and Bankruptcy Code

6). _________to send Mini-Ecosystems to the Moon
a) China
b) Italy
c) India
d) Japan
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: China is planning to send mini-ecosystems comprising of potato seeds and silkworm eggs to the Moon by next year. The move is aimed at studying how the organisms develop in Moon.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 20th June 2017 under Current Affairs Category

7). All-time record of playing most ICC finals set by __________
a) Yuvraj Singh
b) R Ashwin
c) Virat Kohli
d) M S Dhoni
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Indian cricketer Yuvraj Singh has set the record for most appearances by a player in ICC tournament finals, with the Champions Trophy final against Pakistan

8) __________hockey team post biggest victory over Pakistan, win 7-1
a) Australian
b) German
c) French
d) Indian
e) None of the above
Explanation: (d) India’s hockey team registered its biggest win over Pakistan with the final tally of 7-1 in the Hockey World League 2017 Semi-Final

9) 1st Champions Trophy title by Pakistan after beating________
a) England
b) South Africa
c) Australia
d) India
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Pakistan won their first ever Champions Trophy title after beating defending champions India by 180 runs in the tournament final

10) ____________ was named the Best Actor (Male) at the Filmfare Awards South 2017
a) Aamir Khan
b) Prabhas
c) R Madhavan
d) Amitabh Bacchan
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: R Madhavan was named the Best Actor (Male) for his performance in the Tamil film ‘Irudhi Suttru’ at the Filmfare Awards South 2017

 

(Visited 73 time, 1 visit today)