MCQ Based on Current Affairs 19th May 2017

0
188
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 19th May 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 19th May 2017

 

1). Andhra Pradesh ropes in Singapore firms to develop start-up area in __________
a) Amravati
b) Coimbature
c) Bengaluru
d) Thissur
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Singapore-based Ascendas-Singbridge Pvt Ltd and Sembcorp Development Ltd were awarded a contract by the Andhra Pradesh government to act as the master developer for a start-up area in the capital city of Amaravati.

2). ISRO, NASA to jointly inspect ‘oldest civilization’ site in ______
a) Haryana
b) Chennai
c) Assam
d) Delhi
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Teams of the National Aeronautics and Space Administration (NASA) of the United States and the Indian Space Research Organisation (ISRO) would inspect the excavation being carried out at an archaeological site in Haryana’s Fatehabad district to verify claims of it being the oldest civilization in the world

3). _________Signs MoU with Facebook and MobiKwik
a) BSNL
b) MTNL
c) TCIL
d) Airtel
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: BSNL has inked agreements with Facebook and MobiKwik in order to popularize the internet and its value added services among its customers

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 19th May 2017 under Current Affairs Category

4) India ranked ______ in renewable energy attractiveness index
a) 2nd
b) 1st
c) 3rd
d) 8th
e) None of the above

Answer: a) India has moved up to the second spot from third position in this year’s (2017) ‘Renewable energy country attractiveness index’ released by EY (Earnest and Young).

5) India’s ‘Ujala’ to light up homes in the ________
a) United Kingdom
b) Pakistan
c) Vietnam
d) Japan
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: India has taken a new initiative to supply cheap LED bulbs for the citizens of London in the United Kingdom. Taking this process to the final stages India will launch ‘UJALA’ scheme in the United Kingdom

6). Amnesty International launches new global campaign _______
a) Bravo
b) Bave
c) Brave
d) Bravery
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Amnesty International (AI) has launched a new global campaign ‘Brave’ to fight against what it said was a growing wave of attacks against those defending human rights

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 19th May 2017 under Current Affairs Category

7). Shrinivas Kulkarni wins Dan David prize in field of ____________
a) Astrology
b) Astronomy
c) Medical
d) Nobel
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Indian scientist Shrinivas Kulkarni has won the prestigious Dan David prize for his contribution in the field of astronomy.

8) Reema Lagoo passes away. She is famous _______
a) Actress
b) Cricketer
c) Minister
d) Singer
e) None of the above
Explanation: (a) Veteran actress Reema Lagoo died at Kokilaben Hospital in Mumbai. She reportedly suffered a massive cardiac arrest

9). Headquarters of IPHRC of OIC inaugurated in __________
a) Saudi Arabia
b) Japan
c) Vietnam
d) Belarus
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Minister for Foreign Affairs of the Kingdom of Saudi Arabia Adel Al-Jubeir and Secretary General of OIC Dr Yousef Al-Othaimeen jointly inaugurated the headquarters of Independent Permanent Human Rights Commission (IPHRC) of Organization of Islamic Cooperation (OIC) at Jeddah, Saudi Arabia.

10) Anil Madhav Dave Passes Away. He is _________ minister
a) Environment
b) Health
c) Defence
d) Finance
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Union environment minister Anil Madhav Dave has passed away

 

(Visited 119 time, 1 visit today)