MCQ Based on Current Affairs 31st May 2017

0
207
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 31st May 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 31st May 2017

1). Free travel facility for women students in
a) Haryana
b) Tamil Nadu
c) Bihar
d) Delhi
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Haryana government has decided to more than double the limit of free travel facility in the State Roadways buses for women college students

2). Which state is now a fully electrified State, declared by CM Pinarayi Vijayan
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Kerala turned a fully electrified State on Monday as part of the celebrations to mark the Left Democratic Front government’s first anniversary

3). Government to launch new campaign called ___________
a) Darwaza Band
b) Darwaje Band
c) Dwarpal
d) Dwar Band
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Government launch new campaign called Darwaza Band for promotion of toilet usage in the rural areas across the country.Bollywood star Amitabh Bachchan, who leads the campaign

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 31st May 2017 under Current Affairs Category

 

4) Bangladesh coast affected by cyclone ________
a) MORA
b) MEERA
c) NORA
d) NEELU
e) None of the above

Answer: a) Cyclone Mora carrying the most severe danger warning signal number 10 hit Bangladesh coast at Kutubdia on Cox’s Bazar coast

5) Manipur Governor Najma Heptulla has been appointed as the Chancellor of which university?
a) University of Delhi
b) JNU
c) Jamia Milia Islamia
d) IGNOU
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: Manipur Governor and former Minority Affairs Minister Najma Heptulla has been appointed as a Chancellor of Jamia Millia Islamia for five years by the University’s Court.

6). GST on all solar components cut to _____% from the 18% set by the GST Council
a) 2%
b) 3%
c) 6%
d) 5%
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: The Goods and Service Tax (GST) rate on inputs for solar components has been cut to 5% from the 18% set by the GST Council in its May 18 meeting, according to Revenue Secretary Hasmukh Adhia.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 31st May 2017 under Current Affairs Category

7). _______won Monaco Grand Prix title
a) Sebastian Vettel
b) Andy Murray
c) Kimi Raikkonen
d) Rafael nadal
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Sebastian vettel Formula one racer won the Monaco grand prix title. He finished the race just before Kimi Raikkonen of finland. Both were the same Ferrari team.

8) Anti-Ragging Mobile App launched by Union Human Resource Development Minister _______
a) Smriti Irani
b) Prakash Javadekar
c) Harsh Vardhan
d) Kapil Mishra
e) None of the above
Explanation: (b) Union Human Resource Development Minister Shri Prakash Javadekar launched an Anti-Ragging Mobile App introduced by the University Grants Commission (UGC) in New Delhi.

9). World Table Tennis Championships began in _______
a) Germany
b) Japan
c) Vietnam
d) India
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: World Table Tennis Championships began in Dusseldorf, Germanywith the Qualification matches

10) ________ and Morocco’s SNRT signed MoU in broadcasting sector
a) Prasar Bharati
b) All India Radio
c) HPCL
d) NPCL
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Government-run Prasar Bharati has got into an agreement with Morocco’s Societe Nationale de Radio diffusion et de Television (SNRT) to step up cooperation in the broadcasting sector

 

(Visited 141 time, 1 visit today)