MCQ Based on Current Affairs 30th May 2017

0
200
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 30th May 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 30th May 2017

1). Supreme Court allows which state liquor firms to dispose stock outside state
a) Haryana
b) Gujarat
c) Bihar
d) Delhi
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: The Supreme Court allowed liquor firms in Bihar to dispose of their stock outside the state.The court considered the submission of Confederation of Indian Alcoholic Beverage Companies that they are facing huge economic loss in view of the ban imposed in Bihar on sale of alcoholic beverages

2). Ravi Shankar Prasad inaugrates workshop on Common Service Centres as GST Suvidha Provider in _____________
a) Gurgaon
b) Jaipur
c) Lucknow
d) Delhi
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Information Technology Minister Ravi Shankar Prasad today said encouragement for Common Services Centres, CSCs, has been among the top priorities of the government to make Digital India a reality

3). Unmanned aerial vehicles testing and research center was inaugurated by defence minister Arun Jaitley at Challakere in ________
a) Karnataka
b) Assam
c) Bihar
d) Arunachal Pradesh
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Defence Minister Arun Jaitley inaugurated the country’s primary aeronautical research facility at Challakere in Karnataka with the assertion that maintaining optimal defence preparedness was crucial

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 30th May 2017 under Current Affairs Category

4) _________made the heaviest rocket, carry up to 8 tonne
a) ISRO
b) NASA
c) HPCL
d) DRDO
e) None of the above

Answer: a) An indigenous rocket as heavy as 200 full-grown Asian elephants could well take “Indians into space from Indian soil”. Standing tall on the rocket port at Sriharikota in Andhra Pradesh is the country’s latest rocket — the Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III(GSLV Mk- III) — the heaviest rocket ever made by India that is capable of carrying the heaviest satellites

5) __________planning to provide better satellite phone services in two years
a) BSNL
b) MTNL
c) Airtel
d) Idea
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: BSNL plans to extend its satellite phone services forall citizens in two years. It will work at any corner of the country and remain immune to breakdown of mobile services during naturalcalamities.

6). Raymond will invest __________ crore rupees for retail expansion
a) 260
b) 350
c) 660
d) 250
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Textile and apparel major Raymond will invest 350 crore rupees in capacity and retail expansion this year, the company said.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 30th May 2017 under Current Affairs Category

7). _______won Monaco Grand Prix title
a) Sebastian Vettel
b) Andy Murray
c) Kimi Raikkonen
d) Rafael nadal
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Sebastian vettel Formula one racer won the Monaco grand prix title. He finished the race just before Kimi Raikkonen of finland. Both were the same Ferrari team.

8) _______Police Commissioner received FICCI Smart Policing Award 2017
a) Pune
b) Dispur
c) Mumbai
d) Ranchi
e) None of the above
Explanation: (a) FICCI smart policing award 2017 was given to pune city police. Pune police commissioner Smt Rashmi Shukla received this award from BJP MP Meenakshi Lekhi

9). South Korea beats _________ to win sudirman cup
a) China
b) Japan
c) Vietnam
d) India
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: South Korea on Sunday won badminton’s Sudirman Cup for the first time in 14 years with an emotional 3-2 victory over 10-time champions China at Australia’s Gold Coast.

10) ______________is now India’s most profitable state owned company
a) HP
b) IOC
c) HPCL
d) NPCL
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Indian Oil Corp. (IOC) has over taken Oil and Natural Gas Corp. (ONGC) to become India’s most profitable state owned company. IOC, which has for decades been India’s biggest company by turnover, posted a 70% jump in net profit to 19,106.4 crore rupees in the financial year ended March 31, 2017

 

(Visited 147 time, 1 visit today)