MCQ Based on Current Affairs 29th May 2017

0
172
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 29th May 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 29th May 2017

1). Venkaiah Naidu & Arvind Kejriwal will jointly inaugurate Heritage Line stretch of _________ Metro
a) Chandigarh
b) Lucknow
c) Delhi
d) Mumbai
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Union Urban Development Minister Venkaiah Naidu and Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal will jointly inaugurate the Heritage Line stretch of Delhi Metro

2). Short films made by Doordarshan on how many years of NDA Govt was released by Union Minister Venkaiah Naidu
a) 4
b) 2
c) 5
d) 3
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Short films made by Doordarshan on 3years of NDA Govt was released by Union Minister Venkaiah Naidu

3). Government sets target of building 1 cr houses in rural areas by _________
a) 2022
b) 2019
c) 2021
d) 2020
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: Government sets target of building 1 cr houses in rural areas by 2019: Minister of state Ram Kripal

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 29th May 2017 under Current Affairs Category

 

4) ____________ signs deal with Libya to cut off routes of illegal migrants
a) Italy
b) Iran
c) Vietnam
d) Japan
e) None of the above

Answer: a) Italy has signed a deal with Libya, Chad and Niger to try to stem the flow of migrants across the Mediterranean by beefing up border controls and creating new reception centres in the African nations

5) Marat Safin resigns from ________ parliament as a lawmaker
a) Russia
b) Iran
c) Vietnam
d) Japan
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Marat Safin (retired professional tennis player) has announced that he is stepping down as a lawmaker in the Russian parliament after six years

6). _______agreements signed between India and Mauritius including bilateral maritime security
a) 3
b) 2
c) 5
d) 4
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: India and Mauritius today signed four agreements after delegation-level talks between Prime Minister Narendra Modi and his Mauritius counterpart Pravind Kumar Jugnauth in New Delhi

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 29th May 2017 under Current Affairs Category

7). Panasonic and _______ collaborate for innovation centre
a) TCS
b) HCL
c) HSBC
d) Cisco
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: In an effort to offer technologies in Internet of Things, mobility and Artificial Intelligence, Panasonic India has announced its first India Innovation Centre, in collaboration with TCS

8) _____________Names New Species After Abdul Kalam
a) NASA
b) DRDO
c) ISRO
d) RAW
e) None of the above
Explanation: (a) NASA has named a new bacteria discovered on the filters of the International Space Station, ISS, as Solibacillus kalamii to honour the late president Dr A P J Abdul Kalam

9). __________ a new programme by Modi government
a) Jan Ki Baat
b) Janta Ki baat
c) Janta Jawab
d) Janta Sawal Jawab
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Jan ki Baat (voice of the people), a survey on Mr. Modi’s personal app, the Namo App, has been launched (closing June 15) with an exhaustive list of questions and multiple choice answers ranging from very bad to excellent ratings

10) World Bank offers help to make which state Open Defecation Free
a) Haryana
b) Assam
c) Punjab
d) Sikkim
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Haryana Chief Minister Manohar Lal has said a team of experts from World Bank has offered to help to work towards Open Defecation Free, ODF, plus status

 

(Visited 106 time, 1 visit today)