MCQ Based on Current Affairs 17th June 2017

0
204
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 17th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 17th June 2017

1). To reduce child deaths due to diarrhea The Ministry of Health and Family Welfare has launched _____________
a) IDCF
b) DFCC
c) IDFC
d) IDFF
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Ministry of Health and Family Welfare has launched the Intensified Diarrhea Control Fortnight (IDCF) in order to intensify efforts to reduce child deaths due to diarrhea

2). __________moved six places to rank 60 in innovation ranking
a) India
b) Indonesia
c) Kenya
d) Vietnam
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan inaugurated the 16th North East Region Commonwealth Parliamentary Association Conference in Imphal. The theme of the two-day conference is “North East and Look East Policy.”

3) ___________ has won the Man Booker International prize 2017
a) David Grossman
b) Dev Grossman
c) David Frieco
d) Ken Dav
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Israeli author David Grossman has won the Man Booker International Prize 2017 for his novel `A Horse Walks into a Bar’.

Current Affairs MCQ 17th June 20174) _________ elected as first Indian woman Member of ITLOS
a) Neetu Chadha
b) Neeru Chadha
c) Anu Chadha
d) Anita Maheshwari
e) None of the above

Answer: b) Indian nominee Neeru Chadha became the first Indian Woman to be elected as the Member of International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS)

5) ____________ re-elected to UN’s principal organ on economic, social and environmental issues
a) Australia
b) India
c) Vietnam
d) China
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: India has been re-elected to the UN’s principal organ on economic, social and environmental issues for another three-year term

6). ________to be Co-Partner Country in ANUGA 2017
a) Australia
b) India
c) Vietnam
d) China
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Minister of Food Processing Industries Smt Harsimrat Kaur Badal addressed a Joint Press Conference with the organizers of ANUGA – an international business platform for Food Industry to be held in Cologne, Germany.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 17th June 2017 under Current Affairs Category

7). ____________led AIIB has approved USD 150mn loan for India infrastructure fund
a) Australia
b) India
c) Vietnam
d) China
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: China-led Asian Infrastructure Investment Bank has approved USD 150 million equity investment loan to the India Infrastructure Fund. It is the bank’s first such loan to fund private projects.

8) P. N. Bhagwati Former _________ passes away
a) Banker
b) Chief Justice of India (CJI)
c) Actor
d) Politician
e) Singer

Explanation: (a) Former Chief Justice of India P. N. Bhagwati, considered a pioneer of judicial activism in the country for introducing the concept of PILs, died

9). __________scores fastest 8000 ODI runs in just 175 Innings
a) Virat Kohli
b) R Ashwin
c) M S Dhoni
d) Suresh Raina
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Virat Kohli scores the fastest 8000 ODI runs in just 175 innings. He achieved this when he scored 96 runs in the champion’s trophy 2017 semifinal match against Bangladesh.

10) India’s first 150 kWp canal top solar PV System Mouda Thermal Power Project, near Nagpur in ________
a) Maharashtra
b) Goa
c) Assam
d) Tamil nadu
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: State-run power giant National Thermal Power Corporation (NTPC) has energized India’s first 150 kWp canal top solar PV System on cooling water (CW) channel inside power station premises at its 2,320 MW, Mouda Thermal Power Project, near Nagpur in Maharashtra.

 

(Visited 128 time, 1 visit today)