MCQ Based on Current Affairs 11th June 2017

0
123
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 11th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 11th June 2017

1). The President of India, Shri Pranab Mukherjee launched a mobile Application ______________ at Rashtrapati Bhavan
a) ‘Self with Daughter’
b) ‘Selfie with Daughter’
c) ‘YourSelfie with Daughter’
d) ‘YouSelfie with Daughter’
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Selfie-with-Daughter has become a world-wide movement against female foeticide and sex selection. The ‘Selfie with Daughter’ campaign was started by Shri Sunil Jaglan in June 2015 in village Bibipur, Jind, Haryana.

2). ‘Skill for Life, Save a Life’ initiative launched by health minister_______
a) Smriti Irani
b) Prakash Javadekar
c) Anil baijal
d) J P Nadda
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: J P Nadda has launched ‘Skill for Life, Save a Life’ initiative to promote skill development in the health sector. ‘Skills for Life, Save a Life’ Initiative’ aims to upscale the quantity and quality of trained professionals in the healthcare system

3) Kohli has been ranked _______ in the Forbes 100 list
a) 89th
b) 88th
c) 80th
d) 79th
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: India cricket captain Virat Kohli is the sole sportsperson from the country to feature among the world’s 100 highest paid athletes in the latest Forbes list of ‘The World’s highest paid athletes’.

Current Affairs MCQ 11th June 2017

4) Former __________ assembly speaker T S John passes away
a) Kerala
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: a) Former Kerala assembly speaker T S John (74-year) has passed away at a hospital at Chertala in Alapuzha.

5) Private sector lender ________ has appointed B K Manjunath as a part-time chairman for three years
a) IPPB
b) Lakshmi Vilas Bank
c) ICICI
d) SBI
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Private sector lender Lakshmi Vilas Bank has appointed B K Manjunath as a part-time chairman for three years
6). ________cuts rate on home loan above Rs. 75 lakh by 10 bps to 8.6%
a) SBI
b) RBL Bank
c) Axis Bank
d) Karur Vyasya Bank
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The State Bank of India has reduced rates for home loans aboveRs.75 lakh by 10 bps.The revised interest rates will be 8.55% per annum for salaried women and 8.60% per annum for others.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 11th June 2017 under Current Affairs Category

7). _________ bank has inked pact with the state-owned general insurer The New India Assurance Co to sell policies through its branches
a) Canara bank
b) RBL Bank
c) Axis Bank
d) Karur Vyasya Bank
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Bengaluru headquartered public sector lender said this corporate agency distribution tie-up will make available general insurance products from over 6,000 Canara Bank branches in the country.

8) ____________Police is planning the launch of mobile canteens to cater to cops on duty by providing them healthy snack options
a) New Delhi
b) Uttarakhand
c) Kerala
d) Mumbai
e) None of the above

Explanation: (d) The idea was conceived after Mumbai police commissioner Dattatray Padsalgikar expressed concern over his colleagues often eating junk food and unfiltered water, during their long hours of duty.

9). __________beats BMW to become world’s 4th most valuable carmaker
a) Tesla
b) Honda
c) Maruti
d) Toyota
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Elon Musk-led electric carmaker Tesla’s shares rose 1.4%, boosting its market cap to $61.6 billion, about $280 million more than German automobile major BMW.

10) Sports Minister Vijay Goel sanctioned Rs.200 crore for the development of sports in _______
a) Delhi
b) Jammu & Kashmir
c) Kerala
d) Karnataka
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Sports Minister Vijay Goel sanctioned Rs.200 crore for the development of sports in Jammu & Kashmir, after meeting state Sports Minister Imran Raza Ansari on june 8th

 

(Visited 63 time, 1 visit today)