MCQ Based on Current Affairs 10th June 2017

0
192
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 10th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 10th June 2017

1). ______for air travellers is announced by Civil Aviation Ministry
a) DigiDhan
b) DIgiYatra
c) DigiYatri
d) AirYatra
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Civil Aviation Ministry is adding a digital experience for Air travelers through ‘DigiYatra’ Platform in New Delhi. This initiative aims at bringing together entire industry to develop a digital ecosystem that will deliver customers a seamless and paperless service experience at every stage of journey.

2). ‘Skill for Life, Save a Life’ initiative launched by health minister_______
a) Smriti Irani
b) Prakash Javadekar
c) Anil baijal
d) J P Nadda
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: J P Nadda has launched ‘Skill for Life, Save a Life’ initiative to promote skill development in the health sector. ‘Skills for Life, Save a Life’ Initiative’ aims to upscale the quantity and quality of trained professionals in the healthcare system

3) Kohli has been ranked _______ in the Forbes 100 list
a) 89th
b) 88th
c) 80th
d) 79th
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: India cricket captain Virat Kohli is the sole sportsperson from the country to feature among the world’s 100 highest paid athletes in the latest Forbes list of ‘The World’s highest paid athletes’.

Current Affairs MCQ 10th June 2017

4) ________ USD Fund Established for BRICS Media
a) 1 million
b) 3 million
c) 5 million
d) 4 million
e) None of the above

Answer: a) The Brazil-Russia-India-China-South Africa (BRICS) grouping has established a one million dollar fund for boosting media cooperation in the five-nation grouping.

5) Biodegradable prepaid gift cards announced by _______ bank
a) IPPB
b) Axis Bank
c) ICICI
d) SBI
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Axis Bank Ltd has announced biodegradable prepaid gift cards on the occasion of World Environment Day (05th June). With this, the bank has become the first to introduce biodegradable cards in the country.

6). B.K.Manjunath appointed as non-executive chairman of ________ bank
a) Lakshmi Vilas Bank
b) RBL Bank
c) Axis Bank
d) Karur Vyasya Bank
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Lakshmi Vilas Bank has appointed B.K. Manjunath as its non-executive chairman for a period of three years.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 10th June 2017 under Current Affairs Category

7). __________ launches maps for disaster relief and aid
a) Facebook
b) Twitter
c) Google
d) Snapchat
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Facebook has launched disaster maps to help humanitarian organisations save lives in emergencies, said its chief executive Mark Zuckerberg

8) 2nd National Health Editors’ Conference on Yoga in _____
a) New Delhi
b) Jaipur
c) Chennai
d) Mumbai
e) None of the above
Explanation: (a) The second National Health Editors’ Conference on Yogahas begun in New Delhi. The conference aimed at giving insight to the journalists about the scientific aspects of yoga and its benefits for health. The theme of the conference is ‘Yoga for Health and Harmony’. Eminent experts of yoga and modern medicine present highlights from recent research work on aspects of yoga.

9). Indian American Raja Chari is one of the 12 astronauts chosen by ________
a) ISRO
b) NASA
c) DRDO
d) RAW
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: NASA has chosen 12 new astronauts, including an Indian American named Raja Chari, from a record number of over 18,000 applicants, who will be trained for missions into Earth orbit and to deep space

10) Hottest Known Planet in the Universe ________ discovered
a) KELT – 8b
b) KELT – 9b
c) LELT – 8b
d) MELT – 9b
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Scientists have discovered the hottest known exoplanet, designated KELT-9b which is warmer than most stars in the universe. The study has been published in the journal Nature.

 

(Visited 146 time, 1 visit today)