MCQ Based on Current Affairs 16th May 2017

0
200
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 16th May 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 16th May 2017

1). __________ busiest single-runway airport with 1 flight every 65 seconds
a) Mumbai
b) Chennai
c) Assam
d) Delhi
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Mumbai airport has become the world’s busiest amongst the single-runway facilities by handling 837 flights a day or one in 65 seconds on an average in fiscal 2017, taking over London’s Gatwick airport that had 757 flights a day

2). PM Modi launches Narmada river conservation project in ________
a) Jammu & Kashmir
b) Punjab
c) Haryana
d) Madhya Pradesh
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Prime Minister Narendra Modi launched the river conservation project ‘Narmada Seva Mission’ on 15 May 2017 in Madhya Pradesh.

3). _________first state with logo for hearing impaired drivers
a) Telangana
b) Himachal Pradesh
c) Rajasthan
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Telangana has introduced a logo for identifying vehicles driven by persons with hearing impairment and has become the first state in the country to do so

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 16th May 2017 under Current Affairs Category

 

4) Union Government launches Pneumococcal Conjugate Vaccine against ____________
a) Pneumonia
b) Tuberculosis
c) Cold
d) Kala Azar
e) None of these

Answer: a) Union Minister for Health and Family Welfare J P Nadda launched Pneumococcal Conjugate Vaccine (PCV) against Pneumonia under the Universal Immunization Programme (UIP).

5) World bank’s Power Accessibility List: _______ jumps 73 Spots to be ranked 26th
a) North Korea
b) India
c) Vietnam
d) Japan
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: India has jumped 73 spots to be ranked 26th in World Bank’s electricity accessibility list. The country was ranked 99th in 2014. Out of the 18,452 villages which lacked electricity, over 13,000 has been provided access to electricity

6). ________signs MoU with China on Cooperation under OBOR initiative
a) Nepal
b) India
c) Japan
d) Iran
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Nepal has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with China on Cooperation under One Belt and One Road (OBOR) initiative.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 16th May 2017 under Current Affairs Category

7). ________ elects Hubert Minnis as new prime minister
a) Bahamas
b) Belarus
c) Italy
d) Congo
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Bahamas has elected Free National Movement’s Hubert Minnis as its new Prime Minister, defeating incumbent Progressive Liberal Party’s leader Perry Christie in a 34-5 parliamentary split.

8) WHO declares Ebola outbreak in _______
a) US
b) UK
c) Italy
d) Congo
e) None of the above
Explanation: (a) World Health Organization (WHO) has declared an Ebola outbreak in Congo. Teams of experts, including epidemiologists, biologists and hygiene specialists had been dispatched to the region

9). India and _________ to sign MoU to increase efficiency of urban transport system
a) US
b) UK
c) Vietnam
d) Belarus
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: India & UK have agreed to sign a memorandum of understanding (MOU) on bilateral cooperation between the Indian Ministry of Road Transport and Highways and Britain’s Transport For London (TFL) in urban transport policy planning, technology transfer and institutional organization of transport

10) Home Minister Rajnath Singh inaugurates 2nd NPDRR meeting in ________
a) Jammu & Kashmir
b) Punjab
c) Haryana
d) Delhi
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Home Minister Rajnath Singh inaugurated the second meeting of National Platform for Disaster Risk Reduction (NPDRR) on 15 May 2017 in New Delhi.

 

(Visited 115 time, 1 visit today)