Current Affairs MCQ 7th February 2018

0
838

Current Affairs MCQ 7th February 2018

Dear Sehpaathians,

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 7th February 2018.

Current Affairs MCQ 7th february 2018Q1. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs Mr Arun Jaitley launched India’s first sentiment index for micro and small enterprises (MSEs) named ___________ developed jointly by CRISIL & SIDBI.
(a) CriDex
(b) SidEx
(c) CriSidEx
(d) Mdex
(e) None of the given options is true

Q2. For 2016-2018, the theme for observing World Cancer Day is ____________.
(a) Yes You Can, We Can
(b) Say No to Cancer
(c) Cancer- Lets Eliminate it
(d) We Can, I can
(e) None of the given options is true

Q3. In which of the following city, the First ever International Kala Mela was inaugurated by the Vice President of India?
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Mumbai
(e) Chandigarh

Q4. India Open is a badminton event held annually at the Siri Fort Sports Complex, New Delhi. In women’s singles P V Sindhu was defeated by Beiwen Zhang. Beiwen Zhang belongs to which country?
(a) America
(b) Indonesia
(c) China
(d) Japan
(e) South Korea

Q5. Name the Cyprus President who has won re-election for a second term.
(a) Demetris Christofias
(b) Tassos Papadopoulos
(c) Glafcos Clerides
(d) Nicos Anastasiades
(e) Spyros Kyprianou

Current Affairs MCQ 7th february 2018Q6. Which of the following state government has approved Ghodazari in Chandrapur district as a new wildlife sanctuary in the state?
(a) Madhya Pradesh
(b) Assam
(c) Maharashtra
(d) Gujarat
(e) Karnataka

Q7. Which among the following Asian country has recently (4 February) celebrated its 70th Independence Day?
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) Bhutan
(d) Nepal
(e) Pakistan

Q8. The book penned down by PM Narendra Modi named ___________ was launched to reach out to the students across the country ahead of their exams.
(a) Exam Warriors
(b) Desh K Bacche
(c) Exam Yoddha
(d) Safal Pariksha
(e) Taiyariyan

Q9. In India Open badminton series 2018, name the player from China who was the winner in Men’s Singles category.
(a) Guo Zhendong
(b) Chai Biao
(c) Du Pengyu
(d) Shi Yuqi
(e) Hong Wei

Q10. The World Cancer Day is observed on ____________ every year to raise awareness about cancer, its treatment and to encourage methods of its prevention.
(a) 6 February
(b) 8 February
(c) 10 February
(d) 2 February
(e) 4 February

Current Affairs MCQ 7th february 2018Q11. The President of Bangladesh, Abdul Hamid appointed ____________ as the new Chief Justice of the country.
(a) Syed Mahmud Hossain
(b) Surendra Kumar Sinha
(c) Badrul Haider Chowdhury
(d) Abu Sadat Mohammad Sayem
(e) Mustafa Kamal

Q12. The Forbes has recently released the “India 30 Under 30 list”. Which among the following sports Person is not among them?
(a) Jasprit Bumrah
(b) Jitu Rai
(c) Harmanpreet Kaur
(d) Savita Punia
(e) Heena Sidhu

Q13. Name the country that has recently launched the world’s smallest rocket with the ability to put a tiny satellite into orbit.
(a) China
(b) Russia
(c) USA
(d) Japan
(e) Netherlands

Q14. Inland Waterways Authority of India (IWAI) has signed a project agreement with the World Bank for JMVP on river Ganga. JMVP stands for _____________.
(a) Jaliya Marg Vaibhav Project
(b) Jal Market Vikas Project
(c) Jal Marg Vikas Project
(d) Jal Marg Vaibhav Project
(e) Jal Marg Vishal Project

Q15. What is the Capital city of Cyprus?
(a) Belmopan
(b) Dublin
(c) Port Louis
(d) Nicosia
(e) Abuja

Answers:

1. C       2. D      3. B      4. A       5. D        6. C       7. B      8. A        9. D       10. E

11.A       12.B     13.D      14.C      15.D

For Detailed Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

[do_widget id=text-45]