Current Affairs MCQ 25th July 2018

0
723

Current Affairs MCQ 25th July 2018

Q1. In which of the following city, the Union Home Minister Rajnath Singh launched the Student Police Cadet (SPC) programme for nationwide implementation? 
(a) New Delhi
(b) Panipat
(c) Gurugram
(d) Faridabad
(e) Noida

S1. Ans.(c)
Sol. The Union Home Minister Rajnath Singh launched the Student Police Cadet (SPC) programme for nationwide implementation at a ceremony in Gurugram, Haryana. According to Home Minister, SPC would lead to a silent revolution over the years by focusing on character building by imparting moral values to budding minds.

Q2. Minister for Science and Technology Harsh Vardhan has unveiled the first of a kind Air Quality and Weather Forecast System named ___________ in New Delhi. 
(a) HAMRAHI
(b) SAFAR
(c) MAUSAM
(d) KHABAR
(e) NAZAR

S2. Ans.(b)
Sol. Minister for Science and Technology Harsh Vardhan has unveiled the first of a kind Air Quality and Weather Forecast System, SAFAR at Chandni Chowk in New Delhi. The giant true colour LED display will give real-time air quality index on the 24×7 basis with colour coding along with 72-hour advance forecast.

Q3. Prime Minister Narendra Modi left on a three-nation visit to African countries. Which of the following is/are not among those 3 countries? 
(a) Rwanda
(b) Uganda
(c) Ghana
(d) Both (b) and (c)
(e) South Africa

S3. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi left on a three-nation visit to Rwanda, Uganda and South Africa. In the first leg of his five-day visit, Mr Modi will reach Rwanda. India will extend two lines of credit of 100 million US Dollars each for agriculture and industrial sectors to Rwanda during his two-day visit to that country.

Q4. India won 8 medals in the two day Junior Asian Wrestling Championship. The championship was held recently in ____________. 
(a) Jakarta
(b) New Delhi
(c) Vienna
(d) Manama
(e) Brussels

S4. Ans.(b)
Sol. India won 8 medals in the two day Junior Asian Wrestling Championship which concluded in New Delhi. The medals comprised 2 gold, 3 silver and 3 bronze. Sachin Rathi won the gold after winning the bout in the 74-kilogram category. Deepak Punia then won the gold in the 86 kilogram category.

Q5. The 28th meeting of GST Council was held in New Delhi. The meeting has exempted ________________ from the tax slabs. 
(a) Sanitary napkins
(b) Rakhis
(c) Stone
(d) Marble
(e) All of the given options are true

S5. Ans.(e)
Sol. The 28th meeting of GST Council was held in New Delhi. It reduced tax rates on more than 50 items and exempted sanitary napkins, rakhis, stone, marble, wooden deities and Saal leaves from GST. Finance Minister Piyush Goyal chaired the 28th GST Council meeting in New Delhi.

Q6. Union Environment Minister Harsh Vardhan unveiled a state-of-the-art Air Quality and Weather Forecast System in New Delhi. The Environment Ministry’s mission model project is being implemented in four cities of India viz. ____________. 
(a) Delhi, Pune, Mumbai, and Ahmedabad
(b) Delhi, Pune, Chennai, and Faridabad
(c) Delhi, Kochi, Indore, and Ahmedabad
(d) Delhi, Kolkata, Mumbai, and Faridabad
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(a)
Sol. Union Environment Minister Harsh Vardhan unveiled a state-of-the-art Air Quality and Weather Forecast System– ‘SAFAR’ (System of Air Quality and Weather Forecasting) at Chandni Chowk in New Delhi. The Environment Ministry’s mission model project ‘SAFAR’ is being implemented in four cities of India – Delhi, Pune, Mumbai and Ahmedabad as an operational service.

Q7. According to recently released Public Affairs Index 2018, which of the following is the best-governed state in the country? 
(a) Karnataka
(b) West Bengal
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Gujarat

S7. Ans.(c)
Sol. According to the Public Affairs Index 2018, Kerala is the best-governed state in the country, released by a Bengaluru think-tank, Public Affairs Centre. As per the report, Tamil Nadu, Telangana, Karnataka and Gujarat are among the top five states delivering good governance. Bihar, Jharkhand, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh and Odisha ranked the lowest on the index, indicating higher social and economic inequalities.

Q8. The All India Football Federation (AIFF), the governing body of football in India named ___________ as the AIFF Player of the Year in the Federation’s Executive Committee Meeting in Mumbai. 
(a) Gurpreet Singh Sandhu
(b) Sunil Chhetri
(c) Bhaichung Bhutia
(d) Subrata Pal
(e) Sandesh Jhingan

S8. Ans.(b)
Sol. The All India Football Federation (AIFF), the governing body of football in India named India and Bengaluru FC Captain Sunil Chhetri as the AIFF Player of the Year in the Federation’s Executive Committee Meeting in Mumbai. The meeting was chaired by AIFF President Praful Patel.

Q9. Name the Indian badminton player who has bagged the gold medal after defeating Indonesia’s Kunlavut Vitidsaran in the final match of the Badminton Asia Junior Championship in Jakarta, Indonesia.
(a) Vinod Sharma
(b) Sourabh Verma
(c) Parupalli Kashyap
(d) Lakshaya Sen
(e) Kirti Nand Konam

S9. Ans.(d)
Sol. Indian badminton player Lakshaya Sen bagged the gold medal after defeating Indonesia’s top-seeded Kunlavut Vitidsaran in the final match of the Badminton Asia Junior Championship in Jakarta, Indonesia. The 16-year-old thrashed his Indonesian opponent to win gold for the country at the mega-event after a gap of six years.

Q10. The All India Football Federation (AIFF), the governing body of football in India named ___________ as the AIFF women Player of the Year. 
(a) Kamala Devi
(b) Aditi Chauhan
(c) Yumnam Devi
(d) Sasmita Malik
(e) Ngangom Bala Devi

S10. Ans.(a)
Sol. The All India Football Federation (AIFF), the governing body of football in India named Kamala Devi as the AIFF Women Player of the Year in the Federation’s Executive Committee Meeting in Mumbai. The meeting was chaired by AIFF President Praful Patel.