Current Affairs MCQ 20th October 2020

0
75
Angkor Wat temple is seen during sunrise in Siem Reap province, Cambodia, December 12, 2017. Picture taken December 12, 2017. REUTERS/Jorge Silva

Current Affairs 20th October 2020

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01Which of the following state
government has launched
‘Reading Mission’ initiative to
promote reading habits among
students?
A. Haryana
B. Punjab
C. Odisha
D. Bihar

Answer: A.

Explanation: Haryana launched ‘Reading Mission-Haryana’ initiative to promote reading habits among
students.
● Under this initiative, time will be allocated for discussion on book reviews and reading
newspapers

02.

IRCTC starts booking tickets for
the third corporate train, Kashi
Mahakal Express. This train will
run between Varanasi and

________.
A. Indore
B. Chennai
C. Mumbai
D. New Delhi

Answer: A.

Explanation: Indian Railway’s PSU IRCTC has started booking tickets for the third corporate train Kashi Mahakal
Express.
● This train will run between Varanasi and Indore.

03. Pravasi Bhartiya Kendra in
New Delhi has been renamed
as ________.
A. Arun Jaitley Bhawan
B. Madan Mohan Malviya
Bhawan
C. Sushma Swaraj Bhawan
D. Shyama Prasad
Mukharjee Bhawan

Answer: C.

Explanation:Government has decided to rename Pravasi Bhartiya Kendra in New Delhi as
Sushma Swaraj Bhawan and Foreign Service Institute in the national capital as
Sushma Swaraj Institute of Foreign Service.

04. Recently, Aviation security
regulator the Bureau of Civil
Aviation Security (BCAS) has
announced the ban_______ in
flights and airports.
A. Petroleum products
B. E-cigarettes
C. Spare Lithium-ion Batteries
D. Unbranded loose food items

Answer: B.

Explanation: India has announced the ban on e-cigarettes in both domestic and international
flights and at airports.
● It also proposed a jail term for offenders up to one year and a fine of Rs 1 lakh.

05. Ladakh has been paired with which
of the following satte/UT under ‘Ek
Bharath Shrestha Bharath’?
programme?
A. Tamil Nadu
B. Rajasthan
C. New Delhi
D. West Bengal

Answer: A.

Explanation: Union Territory of Ladakh and Tamil Nadu have been paired under the Ek Bharath
Shrestha Bharath programme.
● UT administration of Art, Culture and Languages Academy has organized a cultural
exchange programme with the pair State Tamil Nadu.

06. Who among the following has
been appointed as the UK’s new
Finance Minister?
A. Rishi Sunak
B. Ajeet Kumar
C. Raj Mohan
D. Ajay Tonk

Answer: A.

Explanation: Infosys co-founder Narayana Murthy’s son-in-law, Rishi Sunak has been appointed as UK’s Finance
Minister.
● He replaced Pakistani Chancellor Sajid Javid.

07. Which of the following bank has
topped the list of ‘Highest increase
in brand value’ among global
banks?
A. IndusInd Bank
B. Yes Bank
C. HSBC
D. Bank of China

Answer: A.

Explanation: IndusInd Bank has topped the list of ‘Highest increase in brand value’ among global banks, according to ‘The
Banker’s Top 500 Banking Brands 2020’ report.
● As per the Report, the brand value of Induslnd Bank has increased by 122% over the past 12 months,
making it the highest placed for growth in brand value, across the globe.

08. Who among the following has
been named as the Player of the
Year for 2019 by the International
Hockey Federation?
A. Sardar Singh
B. Harmanpreet Singh
C. Manpreet Singh
D. Akashdeep Singh

Answer: C.

Explanation: The Indian men’s hockey team captain Manpreet Singh was named Player of the Year for 2019 by
the International Hockey Federation.
● Manpreet, a midfielder, became the first Indian to win the accolade since the awards were
introduced in 1999.

09. Who among the following has
been ranked No 1 by IOC’s
Boxing Task Force rankings for
Olympic Qualifiers?
A. Amit Panghal
B. L Devendro Singh
C. Akhil Kumar
D. Jitender Kumar

Answer:  A.

Explanation: Who among the following has
been ranked No 1 by IOC’s
Boxing Task Force rankings for
Olympic Qualifiers?
A. Amit Panghal
B. L Devendro Singh
C. Akhil Kumar
D. Jitender Kumar

10. Which of the following company
has launched ‘We Think Digital’
programme to empower women
across on digital literacy, digital
privacy and misinformation?
A. Apple
B. Google
C. Facebook
D. IBM

Answer: C.

Explanation: Facebook has launched ‘We Think Digital’ programme in partnership with the National Commission for
Women and Cyber Peace Foundation.
● The programme aims to empower one lakh women across seven states by focusing on digital literacy,
digital privacy and misinformation.
● The programme will start from Uttar Pradesh and expand to Assam, West Bengal, Madhya Pradesh,
Gujarat, Jharkhand and Bihar.