Current Affairs MCQ 15th october 2020

0
52

 

Current Affairs 15th October 2020

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

01. According to the recent
Union Budget 2020-21,
what is the disinvestment
target of the Indian
Government for 2020-21?
• ₹ 1.0 Lakh Crores
• ₹ 1.1 Lakh Crores
• ₹ 1.2 Lakh Crores
• ₹ 1.3 Lakh Crores

Answer: C.

Explanation: the Union Budget 2020-21, the Government has
set its disinvestment target at ₹ 1.2 Lakh Crores for
the fiscal year 2020-21.
The government also expects ₹90,000 crore
revenue from disinvestment of government stake in
public sector banks and financial institutions,
including the LIC and IDBI bank.

02. As per the recent Union
budget, what is the
estimated fiscal deficit
target for 2020-21,
expressed in per cent of
GDP?
• 3.8%
• 3.1%
• 3.5%
• 4.6%

Answer: C.

Explanation: In the recent Union Budget 2020-21, the government has
estimated the fiscal deficit target for 2020-21 at 3.5 per cent of
GDP (Budget Estimate).
The fiscal deficit target for 2019-20 was estimated at 3.3%.

03. Who clinched the men’s
singles title in the recently
held Australian Open
tournament, 2020?
A Roger Federer
B• Rafael Nadal
C• Novak Djokovic
D• Dominic Thiem

Answer: C.

Explanation: The Serb Tennis star Novak Djokovic clinched his eighth Australian
Open title by defeating Dominic Thiem of Austria in the Australian
open finals.
This is the 17th Grand Slam trophy of Djokovic, in his entire tennis
career, and he is only behind the other two stars Roger Federer (20)
and Rafael Nadal (19). The 32-year-old ace tennis player had already
won 5 Wimbledon, 3 U.S Open and 1 French Open titles.

04. The third private train of
the IRCTC is set to run
between Varanasi and
which Indian city?
• Indore
• Bhopal
• Nagpur
• Jaipur

Answer: A.

Explanation:

As per the recent announcement of the Chairman of the Railway Board
Vinod Kumar Yadav, the third private train of the IRCTC is set to run
between Varanasi and Indore.

The first two private trains are operated on two routes namely Delhi-
Lucknow and Ahmedabad-Mumbai.

05. The Union Government has set the
target for construction of
highways about _______ per day
in the current fiscal.
A. 20 kilometres
B. 25 kilometres
C. 30 kilometres
D. 35 kilometres

Answer: C.

Explanation: The Union Government has set the target for construction of highways about 30 kilometres per
day in the current fiscal.
● In a written reply in the Rajya Sabha, Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari said,
the average construction of Highways is 25.23 kilometres per day till December in 2019-20
whereas it was 24.37 kilometres per day during the corresponding period in 2018-19.

06. As per World Steel Association
data, India has become the
_______largest steel producer of
Crude Steel.
A. Third
B. Second
C. Fifth
D. Fourth

Answer: B.

Explanation: As per World Steel Association data, India became the second largest steel producer of
crude steel after China in 2018 and 2019, by replacing Japan.
● India’s crude steel production in 2018 was at 109.3 MT, an increase of 7.7 per cent from
101.5 MT in 2017.

07. Recently, The Union Cabinet
gave its approval to confer the
status of Institution of National
Importance to _________ Indian
Institutes of Information
Technology, IIITs.
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer: D.

Explanation: The Union Cabinet gave its approval to confer the status of Institution of National
Importance to five Indian Institutes of Information Technology, IIITs.
● The Five IIITs in PPP mode at Surat, Bhopal, Bhagalpur, Agartala and Raichur will
now be able to use the nomenclature of Bachelor of Technology, BTech or Master
of Technology or PhD degree.

08. Recently, The Union Cabinet has
given in principle approval to set
up a new major port at Vadhavan
in ________.
A. Karnataka
B. West Bengal
C. Maharashtra
D. Odisha

Answer: C.

Explanation: The Union Cabinet has given in principle approval to set up a new major port at Vadhavan
near Dahanu in Maharashtra.
● The total cost of the project is likely to be over 65 thousand crore rupees.

09. In February 2020, Which of the
following state governments has
announced to start a new academic
year in schools April instead of
June?
A. Gujarat
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Haryana

Answer: A.

Explanation: Gujarat Government has announced to start a new academic year in schools from
20th April 2020 instead of June first week.
● The new academic year is in line with CBSE schools.

10. Which of the following Indian city
will host the International Seafood
Show in February 2020?
A. Kochi
B. Panaji
C. Pondicherry
D. Kanyakumari

Answer: A.

Explanation: The Marine Products Export Development Authority (MPEDA), under Ministry of Commerce and Industry,
Government of India, in association with the Seafood Exporters Association of India (SEAI), is organizing the
22nd edition of India International Seafood Show (IISS) 2020 in Kochi from 7-9 February 2020.
● The theme of this year’s seafood show is “Blue Revolution- Beyond Production to Value Addition”.