Current Affairs 17th November 2020

0
68

 

Current Affairs 17th November 2020

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01. Recently, Raja Rangappa Naik
passed away. He was a/an
_________.
A. Author
B. Film Maker
C. Poet
D. Politician

Answer: D.

Explanation: Former Lok Sabha member and senior JD(S) leader Raja Rangappa Naik passed away.
● He had represented the Raichur Lok Sabha seat, when he had won the seat in the 1996 General
election as the Janata Dal.
● He had strived hard for the development of Kalyana Karnataka (old Hyderabad-Karnataka region).

02. Recently, Betty Wright passed
away. She was a/an ________.
A. Scientist
B. Film Maker
C. Poet
D. Singer

Answer:  D.

Explanation: Iconic soul and R&B singer Betty Wright has died after a battle with cancer.

03.Which of the following airport has
been voted as a best regional airport
in India & Central Asia?
A. Rajiv Gandhi International Airport, Hyderabad
B. Kempegowda International Airport, Bengaluru
C. Chhatrapati Shivaji International Airport, Mumbai
D. Indira Gandhi International Airport, New Delhi

Answer: B.

Explanation: The Kempegowda International Airport, Bengaluru has won this year’s SKYTRAX Award for Best Regional
Airport in India and Central Asia.
● The airport was voted by customers because of the Best Regional Airport in India & Central Asia for the
third time in four years at the 2020 World Airport Awards.

04. Recently, Who among the
following became the first Indian
to win Fed Cup Heart Award?
A.Sania Mirza
A. Somdev Devvarman
B. Leander Paes
C. Rohan Bopanna

Answer: A.

Explanation: Tennis player Sania Mirza became the first Indian to win the Fed Cup Heart Award for her successful return
to the court post motherhood.
● The Fed Cup Heart Award winners were determined via online voting by fans which went on for a week
starting from May 1.
● Sania’s vote share of over 60 per cent of the total votes is a testimony to the global popularity of the
Indian star at the Fed Cup competition.

05. Which of the following countries
has recently won the FIDE
Chess.com Online Nations Cup?
A. Russia
B. China
C. India
D. Germany

Answer: B.

Explanation: China won the inaugural FIDE Chess.com Online Nations Cup.
● Co-organized by FIDE and Chess.com, the event had a peak of over a million concurrent viewers across all
languages and broadcast partners.
● The FIDE Chess.com Online Nations Cup was a team competition held from May 5-10, 2020 on Chess.com
featuring Russia, USA, Europe, China, India, plus a team representing the “Rest of the World.”
● The total prize fund was $180,000, sponsored by Chess.com.

06. Which of the following countries
has recently won the FIDE
Chess.com Online Nations Cup?
A. Russia
B. China
C. India
D. Germany

Answer: C.

Explanation: China won the inaugural FIDE Chess.com Online Nations Cup.
● Co-organized by FIDE and Chess.com, the event had a peak of over a million concurrent viewers across all
languages and broadcast partners.
● The FIDE Chess.com Online Nations Cup was a team competition held from May 5-10, 2020 on Chess.com
featuring Russia, USA, Europe, China, India, plus a team representing the “Rest of the World.”
● The total prize fund was $180,000, sponsored by Chess.com.

07. WHO has recently warned
countries for reopening of their
economies without setting up
strong contact tracing. WHO is
headquartered in _________.
A.Geneva
A. Paris
B. New York
C. Zurich

Answer: A.

Explanation: WHO has warned that countries are essentially driving blind in reopening their economies without
setting up strong contact tracing to beat back flare-ups of the coronavirus.
● The warning came as France and Belgium emerged from lockdowns, the Netherlands sent children
back to school, and a number of US states continued to lift their business restrictions.

08.  Recently, PM Modi has
announced a special economic
package worth _________ to
kick-start the economy.
A. Rs 10 lakh crore
B. Rs 15 lakh crore
C. Rs 20 lakh crore
D. Rs 25 lakh crore

Answer: C.

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has announced a special economic package worth 20 lakh crore rupees for an
‘Atma-Nirbhar Bharat’ or self-reliant India.
● The Prime Minister noted that this package, together with earlier announcements by the government during
COVID crisis and decisions taken by RBI, is to the tune of 20 lakh crore rupees.
● This is equivalent to almost 10 percent of India’s GDP.

09. Recently, Which of the following
state postal departments has
created a record of reaching the
maximum number of persons in a
single day to provide cash at
doorstep?
A.Uttar Pradesh
A. Madhya Pradesh
B. Rajasthan
C. Gujarat

Answer: A.

Explanation: Postal department in Uttar Pradesh has made a record of reaching the maximum number of persons in a single day to
provide cash at their doorstep.
● The UP circle of Postal department made a transaction of 30 crore rupees to 2.74 persons in state through Aadhaar
Enabled Payment System (AEPS).
● This is the cash transaction for the highest number of persons in a day.

10. Recently which of the following
automobile company in
partnership with Sundaram
Medical Foundation and IIT-M
develop low-cost, automated
respiratory assists ‘The
Sundaram Ventago’?
A. Maruti Suzuki
B. Ashok Leyland
C. Mahindra & Mahindra
D. TVS Group

Answer: D.

Explanation:

The TVS group, Sundaram Medical Foundation and IIT-Madras have jointly developed a low-cost,
automated respiratory assist device called ‘The Sundaram Ventago’.
● This was done in collaboration with hospitals like Kauvery Hospital and the Madras Medical College
and with guidance from global educational institutions like MIT-Boston.

● It provides respiratory support to patients via the controlled and automated squeezing of a self- inflating or AMBU bag.