Current Affairs One-linear For 24th APRIL 2021

0
162

Current Affairs For 24th APRIL 2021

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, UPSC Based exam, WBCS, State level civil service, etc.

341. PM Narendra Modi has inaugurated virtual summit ‘RAISE 2020 (Responsible AI for Social
Empowerment 2020)’. It has been organized by ________________________________________.

Answer: Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) and NITI Aayog.
342. The central government has extended the deadline of the TREM Stage-IV emission norms from
October 2020 to________________________________.
Answer: October 1, 2021.
343. Which institution will commission the India’s largest High-Performance Computing and Artificial
Intelligence (HPC-AI) supercomputer, ‘PARAM Siddhi – AI’?
Answer: Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC)
344. A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between Indian Sign Language Research and
Training Center (ISLRTC) and _____________________ in order to make education materials accessible for
Deaf children.
Answer: NCERT

345. Which airport has become the first airport of Airports Authority of India (AAI) that is entirely solar-
powered?

Answer: Puducherry
346. Red Cherry Pepper Chili, locally known as ‘Dalle Khursani’ belongs to which state that has recently
got Geographical Indication (GI) tag from Department of Industry Promotion and Internal Trade?
Answer: Sikkim. Dalle Khursani is considered as one of hottest chili in the world.
347. India and which other country have collaborated to launch constellation of maritime surveillance
satellites for the Indian Ocean Region (IOR) to trace illegal spillage of oil by ships?
Answer: France
This surveillance satellite will be the World’s first space-based system capable of tracking ships.
348. The 12th BRICS Summit was held on 17th November 2020 through video conferencing. What was
the theme of 12th BRICS Summit?
Answer: BRICS Partnership for Global Stability, Shared Security and Innovative Growth. It is to be
held under the Chairmanship of Russia.
349. Who has recently launched the “Ambedkar Social Innovation and Incubation Mission (ASIIM)”?
Answer: Union Minister Shri Thaawarchand Gehlot
The mission has been launched under the Venture Capital Fund for Scheduled Castes (SCs) in order to
promote innovation and enterprise among SC students studying in higher educational institutions.

350. As per the National Institute of Nutrition (NIN) what is the ideal weight for Indian women?
Answer: 55kg. Men 65 kg.
The research body also increased the height for men to 5 feet 8 inches (earlier 5 feet 6 inches).
Similarly, the height of Indian women has now been increased to 5 feet 3 inches (earlier 5 feet in 2010).
NIN Headquarters: Hyderabad
351. Under which institution, Development Monitoring and Evaluation Office (DMEO) Survey was
conducted to assess performance of different Ministries or Departments’ on the implementation of
Central Sector Schemes (CS) and Centrally Sponsored Schemes (CSS)?
Answer: NITI Ayog
352. Tribal Affairs Minister Arjun Munda has recently inaugurated Tribal Entrepreneurship Development
Programme through Video conference. Its Centre of Excellence (CoE) has been set up by
______________________________.
Answer: Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM)