Current Affairs MCQ 30th September 2020

0
57

 

Current Affairs 30th September 2020

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01.  which among the following person nominated as online  Paytm First Games rope?

A. Sachine Tendulkar

B. Sourav kumar

C. hritesh Paul

D. Anil kumar das

Answer: A.

Explanation: Paytm First Games (PFG), a subsidiary of digital financial service platform Paytm, has roped in Cricket legend Sachin Tendulkar as its brand ambassador. Tendulkar would promote the gaming platform PFG and all its fantasy sports such as cricket, kabaddi, football, and basketball. Paytm is the official umpire partner for IPL till 2022 and has been the title sponsor for Indian cricket.

02. Paytm Headquarters in India located in which of the following city? 

A. Noida U.P

B. DELHI

C. KARNATAKA

D. KOLKATA

Answer: A.

03. Who among of following has been takes additional charge of FPI Ministry? 

A. Narendra Singh Tomar

B. Nerandra Modi

C. Dinesh Kumar

D. Amit Paul

Answer: A.

Explanation: Agriculture Minister Narendra Singh Tomar has been given the additional charge of Food Processing Industries Ministry. He has been given the additional charge as President Ram Nath Kovind has accepted the resignation of Smt. Harsimrat Kaur Badal from the Union Council of Ministers, with immediate effect, under clause (2) of Article 75 of the Constitution.

04. Which of the following bank has been introduces i-Lead 2.0 to boost customer services?

A. YES BANK

B. CANARA BANK

C. HDFC BANK

D. STATE BANK OF INDIA

Answer: B.

Explanation: Public sector lender Canara Bank has launched lead management system (LMS) – i-Lead 2.0 (Inspiring Leads System version 2.0). The system has been launched to provide its services to customers irrespective of where they reside.

05. International Talk Like a Pirate Day IS observed which of the following day?

A. 19 september

B. 20 september

C. 21 september

D. 22 september

Answer: A.

Explanation: International Talk Like a Pirate Day is celebrated on 19 September annually. In 1995, it was celebrated the first time. This day encourages people to talk and dress like the sea plunderers of yesteryears

06. International day of Peaceis observed every tear on which of the following day?

A. 22 september

B. 21 september

C. 23 september

D. 24 september

Answer: B.

Explanation: International Day of Peace (UN) is observed on 21 September around the world. For the first time it was observed in September 1982 and in 2001, the General Assembly adopted a resolution 55/282, which established 21 September as International Day of Peace of non-violence and cease-fire.

07. World Alzheimer’s Day Observed every year on which of the following day?

A. 21 September

B. 22 September

C. 23 September

D. 24 September

Answer: A.

Explanation: World Alzheimer’s Day is observed on 21 September to raise awareness among people about the challenges that the patient faces due to dementia. In 2012, World Alzheimer’s Month was launched

08. European Day of Languages Observed every year on which of the following day?

A. 26 September

B. 26 September

C. 26 September

D. 27 September

Answer: A.

Explanation: European Day of Languages is celebrated on 26 September annually to promote awareness among the public about the importance of language learning and protecting the heritage of the language.

09. World Contraception Day Is observed every year on which of the following day?

A. 24 September

B. 25 September

C. 26 September

D. 27 September

Answer: A.

Explanation: World Maritime Day is observed on 24 September to raise awareness about the United Nation’s Sustainable Development Goals (SDGs) and to showcase the work that the International Maritime Organization (IMO) and its Member States are undertaking to achieve the targets. The theme of this year is “Sustainable shipping for a sustainable planet.”

10. World Tourism Day Is observed every year on which of the following day? 

A. 27 SEPTEMBER

B. 28 SEPTEMBER

C. 29 SEPTEMBER

D. 30 SEPTEMBER

Answer: A.

Explanation: World Tourism Day is annually celebrated on 27 September to highlight the importance of tourism which helps in generating employment and build a future for millions of people around the world.