Current Affairs MCQ 30th July 2017

0
401
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 30th July 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 30th July 2017

1) Union Minister of Science & Technology Dr. Harshvardhan launched an app _______
a) India quake
b) India quit
c) Quake India
d) Quit India
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Union Minister of Science & Technology, Earth Sciences and Environment, Forests & Climate Change, Dr. Harshvardhan launched an app “India Quake” for Earthquake Parameter Dissemination on the occasion of Foundation Day of Ministry of Earth Sciences.

2). Olympic silver medallist P V Sindhu has been appointed a Group-I officer in ________
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Andhra Pradesh
d) Tamil nadu
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Olympic silver medallist P V Sindhu has been appointed a Group-I officer in Andhra Pradesh. Chief minister N Chandrababu Naidu handed over the government order to the Rio Olympics silver winning shuttler.

3) National Payments Corporation of India (NPCI) receives final nod from _________ to function as Bharat Bill Payment Central Unit
a) PNB
b) RBI
c) World Bank
d) SBI
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: National Payments Corporation of India (NPCI), the umbrella organization for all retail payment systems has received a final nod from the Reserve Bank of India to function as the Bharat Bill Payment Central Unit (BBPCU) and operate the Bharat Bill Payment System (BBPS).

4) ___________ sets up Supervisory Colleges for six Scheduled Commercial Banks
a) PNB
b) RBI
c) World Bank
d) SBI
e) None of the above

Answer: b) Reserve Bank of India (RBI) has set up Supervisory Colleges for six Scheduled Commercial Banks which have sizeable international presence: – State Bank of India, ICICI Bank Ltd., Bank of India, Bank of Baroda, Axis Bank Ltd. and Punjab National Bank.

5) ________ successfully launched its most advanced satellite-carrying rocket called ‘Simorgh’ into space
a) Australia
b) Iran
c) Iraq
d) China
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Iran successfully launched its most advanced satellite-carrying rocket called ‘Simorgh’ into space. The launch took place at the Imam Khomeini National Space Station in Semnan.

6). Ajay Singh has won the bronze medal in Asian Youth and Junior Weightlifting Championships at ________
a) New Delhi
b) Lucknow
c) Kathmandu
d) Karachi
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: India’s Ajay Singh has won the bronze medal in Asian Youth and Junior Weightlifting Championships at Kathmandu, taking India’s tally to three.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 30th July 2017 under Current Affairs Category

7). __________ to host AFC U-19 championship 2018
a) Indonesia
b) Pakistan
c) India
d) Japan
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: He Asian Football Confederation (AFC) Competition Committee officially awarded Indonesia the hosting of the AFC Under-19 championship 2018. The AFC U-19 championship is scheduled to be held from October 18 to November 4 of 2018.

8) Nawaz Sharif has resigned as prime minister of ________ over Panama Papers verdict
a) Iran
b) Pakistan
c) India
d) Japan
e) None of the above

Explanation: (b) Nawaz Sharif has resigned as prime minister of Pakistan following a decision by the country’s Supreme Court to disqualify him from office. The ruling came after a probe into his family’s wealth following the 2015 Panama Papers dump linking Mr Sharif’s children to offshore companies.

9) International Tiger Day is observed globally on _________
a) 28 July
b) 29 July
c) 30 July
d) 27 July
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: The 7th International Tiger Day is observed globally on 29 July. This year’s International Tiger Day would be celebrated with the slogan ‘Fresh Ecology For Tigers’ Protection’. The conference of the heads of 13 countries – where tigers are available – held at Saint Petersburg of Russia in 2010 took the decision to mark the world tiger day on July 29 every year.

10) Indian golfer Diksha Dagar won a Silver medal in Deaflympics in Samsun,__________
a) Turkey
b) Australia
c) Belarus
d) China
e) None of the above

Answer: a) Indian golfer Diksha Dagar won a Silver medal in the women’s individual golf event at the Deaflympics in Samsun, Turkey. Diksha is the only Indian golfer (Under-18) to be ranked in the top 500 worldwide.