Current Affairs MCQ 31st July 2017

0
453
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 31st July 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 31st July 2017

1) _______ and China sign $1.5 billion Hambantota port deal
a) India
b) Sri Lanka
c) Australia
d) Japan
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Sri Lanka’s government signed an agreement to sell a 70% stake in a $1.5 billion Hambantota port to China in a bid to recover from the heavy burden of repaying a Chinese loan obtained to build the facility.

Current Affairs MCQ 31st July 2017

2). _____Metro is the first Metro system to become completely green in the world
a) Delhi
b) Mumbai
c) Lucknow
d) Kolkata
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Delhi Metro is the first Metro system to become completely green in the world announced on 28th of July 2017. The Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) had earlier received the green certificates for its Phase-3 stations, depots, and sub-stations.

3) Which bank launched its first ‘Digital Banking Branch’ at Bengaluru ?
a) Vijaya Bank
b) Bank of Baroda
c) Canara Bank
d) RBL Bank
e) None of the above

Answer:(c)
Explanation: Canara Bank, which has set an ambitious target of moving to ‘paperless’ futuristic banking, launched its first ‘Digital Banking Branch’ at Bengaluru. Titled ‘CANDI’, the branch will provide an end-to-end digital experience to customers.

4) ___________ Bank has offered Bharat Bill Payment System, introduced by NPCI
a) PNB
b) Indian Overseas Bank
c) Indian Bank
d) SBI
e) None of the above

Answer: b) Public sector Indian Overseas Bank has offered Bharat Bill Payment System, introduced by the National Payments Corporation of India, for its customers. BBPS is an integrated bill payment system that offers inter-operable online bill payments to customers.

5) Shahid Khaqan Abbasi has been selected as interim Prime Minister of ____
a) Pakistan
b) Iran
c) Iraq
d) China
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: The ruling Pakistan Muslim League has selected Minister for Petroleum and Natural Resources, Shahid Khaqan Abbasi to be the interim prime minister of Pakistan.

6). Which state government announced no intergrated coaching from next academic year?
a) Assam
b) Goa
c) Maharashtra
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Maharashtra government announced that integrated coaching will not be allowed in the state from the next academic year. It will be compulsory to attend college lectures and attendance will be marked through bio-metric system.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 31st July 2017 under Current Affairs Category

7). __________ has developed India’s first unmanned tank “Muntra” (Mission UNmanned TRAcked)
a) DRDO
b) ISRO
c) NASA
d) Indian Army
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed India’s first unmanned tank, which has three variants – surveillance, mine detection and reconnaissance in areas with nuclear and bio threats.

8) ________has been appointed as the Administrative Manager of the Indian Cricket Team
a) Sachin Tendulkar
b) Sunil Subramaniam
c) Ravi Shastri
d) Robin Singh
e) None of the above

Explanation: (b) The Board Of Control For Cricket In India (BCCI) appointed former Tamil Nadu Ranji team captain Sunil Subramaniam as the Administrative Manager of the Indian Cricket Team.

9) United Nations World Day against Trafficking in Persons 2017 is observed on_________
a) 28 July
b) 29 July
c) 30 July
d) 27 July
e) None of the above

Answer: (c)
Explanation: The United Nations World Day against Trafficking in Persons 2017 is observed across the world on 30 July. This year, the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) selected ‘Act to Protect and Assist Trafficked Persons’ as the focus of the Day.

10) 2017 BRICS National Security Advisors (NSAs) meeting held in ________
a) Turkey
b) Australia
c) Belarus
d) China
e) None of the above

Answer: d) 2017 BRICS National Security Advisors (NSAs) meeting was held in Beijing, China. National Security Advisor (NSA) Ajit Doval represented India at this meeting. This meeting is a major platform for Brazil, Russia, India, China and South Africa (BRICS) countries to discuss and conduct cooperation in politics and security fields.