Current Affairs For 28th August 2023

0
175

“Believe in yourself, for within your simplicity lies extraordinary strength.”

Q1.Theme of National Safety Day 2023

  1. Our Aim – Zero Harm
  2. Our Aim- Zero Accident
  3. Health and Safety
  4. Elimination Of Occupational Hazard

Ans:- 1) Our Aim-Zero Harm

Q2. Who overtook Steffi Graf’s 377-week record as the leader of the WTA rankings in tennis?

  1. Rafael Nadal
  2. Serena Williams
  3. Novak Djokovik
  4. Lga Swiatek

Ans:-3)Novak Djokovik

Q3. “In a recent discovery, a 1,300-year-old Buddhist stupa has been unearthed, revealing its ancient significance, in the state.”

  1. Bihar
  2. Odisha
  3. Jharkhand
  4. Uttar Pradesh

Ans:-2)Odisha

Q4.Musem of Dutch art and History is in which country

  1. Australia
  2. Netherlands
  3. Ukraine
  4. Russia

Ans:-2)Netherlands

Q5. The term for this form of artificial intelligence is “prescriptive analytics,” which enables decision-making and actions based on historical data

  1. Storage AI
  2. Memory AI
  3. Reformative AI
  4. Generative AI

Ans:- 4) Generative AI

Q6. A country has unveiled plans for a new ‘Semiconductor Mega Cluster,’ attracting a substantial investment of $230 billion from Samsung Electronics.

  1. India
  2. Africa
  3. South Korea
  4. China

Ans:-3)South Korea

Q7.The bonds referred to as “Perpetual Bonds” do not have a specific maturity date but include a call option

  1. Additional Tier 1 Bond
  2. Additional Tier 2 Bond
  3. Additional Tier 3 Bond
  4. Additional Tier 4 Bond

Ans:- 1)Additional Tier 1 Bond

Q8. For the first time, a High Court sought a response from ChatGPT regarding its opinion on granting bail in a murder case.

  1. Delhi High Court
  2. Surat High Court
  3. Punjab and Sind High Court
  4. Allahabad High Court

Ans:-3)Punjab and Sind High Court

Q9. Recently, the country that provided “Challenger 2 tanks” to Ukraine is

  1. UK
  2. USA
  3. India
  4. Israel

Ans:-1)UK

Q10. In which region is ‘Defender of the Fatherland Day’ primarily celebrated?

  1. North America
  2. Africa
  3. Central Asia
  4. Oceania

Ans:-3)Central Asia