Current Affairs For 27th August 2023

0
181

“Believe in yourself and your potential. The journey may be challenging, but with determination and a positive attitude, you can turn every obstacle into a stepping stone towards success.”

Q1. In which country was the world’s first ‘Spotless giraffe’ born?

  1. India
  2. USA
  3. China
  4. Norway

Ans:-2)USA

Q2. Which Indian company has entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with the Skoda Group, establishing a joint venture aimed at manufacturing components for India’s railway and public mobility sectors?

  1. Mahindra and Mahindra
  2. Tata AutoComp
  3. Maruti Suzuki
  4. Ashok Leyland

Ans:-2)Tata AutoComp

Q3. Which organization was responsible for the development of the indigenous air-to-air missile called ‘Astra’?

  1. ISRO
  2. DRDO
  3. HAL
  4. BHEL

Ans:-2)DRDO

Q4.Who currently leads the Steering Committee responsible for crafting the National Curriculum Framework for School Education (NCF-SE)?

  1. K Kasturirangan
  2. Justice Chandru
  3. Dharmendra Pradhan
  4. Amartya Sen

Ans:-1) K Kasturirangan

Q5.Which is the first country to successfully land on the South Pole of the Moon?

  1. India
  2. USA
  3. China
  4. Norway

Q6. In which month of 2023 did the liquidity in the Indian banking system transition into a deficit?

  1. July
  2. April
  3. December
  4. August

Ans:-4) August

Q7. Which country has elected Srettha Thavisin as its Prime Minister?

  1. Sri Lanka
  2. Singapore
  3. Thailand
  4. Cambodia

Q8.Which organization assists the Ministry of Development of North Eastern Region in accelerating progress towards Sustainable Development Goals (SDGs)?

  1. UNDP
  2. UNEP
  3. WEF
  4. World Bank

Ans:-1) UNDP

Q9. Until the ‘effective restoration of constitutional order,’ the African Union has suspended which country

  1. Egypt
  2. Niger
  3. South Africa
  4. Kenya

Ans:-2)Niger

Q10. Which organization has recently granted approval to the USD 25 million proposal presented by India’s Department of Animal Husbandry & Dairying?

  1. AIIB
  2. World Bank
  3. NDB
  4. G20 Pandemic Fund

Ans:- 4)G20 Pandemic Fund