Current Affairs For 30th August 2023

0
143

“The only way to do great work is to love what you do.” – Steve Jobs

Q1. With which sport is Satwiksairaj Rankireddy affiliated?

  1. Cricket
  2. Badminton
  3. Football
  4. Kabbadi

Ans:-2)Badminton

Q2. Which country is linked with the National Defence Mobilisation Offices (NDMO)?

  1. India
  2. China
  3. Russia
  4. Japan

Ans:-2)China

Q3. With which Indian state is the term “Meira Paibi” connected?

  1. Kerala
  2. Madhya Pradesh
  3. Uttar Pradesh
  4. Manipur

Ans:-4)Manipur

Q4. The Bodoland Territorial Council (BTC) plans to establish large schools in partnership with which country?

  1. China
  2. New Zealand
  3. Denmark
  4. Japan

Ans:-3)Denmark

Q5. Who initiated the Rampa Rebellion against the British in 1922 as a freedom fighter?

  1. Mahatma Gandhi
  2. Alluri Sitarama Raju
  3. Pottu Sriramalu
  4. Velu Nachiyar

Ans:-2)Alluri Sitaram Raju

Q6. According to a recent report, what is the annual count of children and adolescents who succumb to infectious diseases?

  1. Three Million
  2. Five Million
  3. Six Million
  4. Four Million

Ans:-1)Three Million

Q7.The ‘eSARAS mobile App’ was launched by which Union Ministry?

  1. Ministry of Rural Development
  2. Ministry of Power
  3. Ministry of MSME
  4. Ministry of External Affairs

Ans:-1)Ministry of Rural Development

Q8. Which country is responsible for organizing the inaugural United Nations Security Council (UNSC) meeting focused on the threats posed by Artificial Intelligence?

  1. India
  2. Australia
  3. UK
  4. Germany

Ans:-3)UK

Q9.Which Union Ministry earned a Guinness World Record for organizing the ‘largest display of Lambani items’?

  1. Ministry of Commerce and Industry
  2. Ministry of External Affairs
  3. Ministry of Culture
  4. Ministry of  MSME

Ans:-3)Ministry of Culture

Q10. Which organization or institution has created a framework known as “Osteo HRNet”?

  1. IIT Madras
  2. IIT Varanasi
  3. IIT Guwahati
  4. IIT Kanpur

Ans:- 3)IIT Guwahati