Current Affairs For 23rd August 2023

0
211

Greetings, curious minds. Our journey into current affairs is a voyage through the ever-changing tides of our world.  Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, UPSC-based exam, WBCS, state-level civil service, etc.

Q1. For the first time, the presence of King Cobras has been officially confirmed in which Indian state/union territory (UT)?

  1. Gujarat
  2. Chhattisgarh
  3. Punjab
  4. Delhi

Ans:-  2) chattisgarh

 

Q2. To which species did the recently discovered Ghatiana Dwivarna belong?

  1. Turtle
  2. Spider
  3. Crab
  4. Gecko

Ans:- 3)crab

Q3. In which Indian National Park is India planning to reintroduce Cheetahs from Namibia?

  1. Kuno Palpur National Park
  2. Jim Corbett National Park
  3. Ranthambore National Park
  4. Kaziranga National Park

Q4. Which nation has initiated the world’s inaugural Cheetah Rehabilitation Project?

  1. Bangladesh
  2. India
  3. Japan
  4. Hungary

Ans:-2) India 

Q5. In which state has the establishment of the Terai Elephant Reserve (TER) been approved?

  1. Bihar
  2. Madhya Pradesh
  3. Gujarat
  4. Uttar Pradesh

Ans:- 4) Uttar Pradesh

 

Q6. Which zoological park in India secured the highest position in the recent rankings by the Central Zoo Authority?

  1. Arignar Anna Zoological Park, Chennai
  2. Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park, Darjeeling
  3. Chamarajendra Zoological Gardens, Mysore
  4. Thiruvananthapuram Zoo

Ans:- 2) Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park, Darjeeling

 

Q7. Which state is in the process of establishing the world’s largest jungle safari park, encompassing an expansive 10,000 acres?

  1. Tamil Nadu
  2. Madhya Pradesh
  3. Haryana
  4. Nagaland

Ans:- 3) Haryana

 

Q8. Sea butterflies belong to a sub-order of which species?

  1. Butterfly
  2. Snail
  3. Fish
  4. Turtle

Ans:- 2) Snail

 

Q9. According to a recent report, the rise in global temperatures could lead to an increased frequency of which phenomenon?

  1. Hot lightning strikes
  2. Thunderstorms
  3. Floods
  4. Earthquakes

Ans:- 1) Hot lightning strikes

 

Q10. In which country was the recently discovered herbivorous dinosaur species named Gonkoken nanoi found?

  1. India
  2. Greece
  3. Chile
  4. Australia

Ans:- 3) Chile