Banking Awareness Questions No 48

0
696

Banking Awareness Questions No 48

banking awareness

Hello Readers,

This is another sheet on banking awareness Questions. This material will help you know more about Banking Awareness questions related to Daily Banking Operations. These questions are often asked upcoming IBPS PO/RRB/Clerk/SO exams and other banking exams as well. This sheet is based on questions on day to day banking operations

A Quick Review

Banking Awareness Questions 48

1) Which Indian PSU Bank has partnered with payment service provider, Ezetap Mobile Solutions to deploy mobile POS in June 2014
a) Punjab national Bank
b) Central bank Of India
c) Bank Of Baroda
d) State Bank Of India

2) What is the full form Of FEMA
a) Foreign Exchange Money Agency
b) Foreign Exchange Money Act
c) Full Exchange money Agency
d) Foreign Exchange Management Act

3) A money Bill can originate-
a) In either house of the parliament
b) Only in Lok Sabha
c) Only in Rajya Sabha
d) Only in a joint sitting of 2 houses

4) Headquarters of World Bank
a) New York
b) Washington DC
c) Geneva
d) Vienna

5) Which Of the Following is a subsidiary of State Bank Of India
A) State Bank Of Saurastra
B) State Bank Of Indore
C) State Bank Of Patiala
D) None Of the Above

6) W.E.F July 2014 which of the following document is not regarded as a valid proof In KYC Compliance?
A) Passport
B) Ration Card
C) Adhaar Card
D) Pan Card

7) Who Signs Re 1 Note?
A) RBI Governor
B) RBI Deputy Governor
C) Finance Secretary
D) Deputy Finance Secretary
8) When the rate of inflation increases?
a) Purchasing power of money increases
b) Purchasing power of money decreases
c) Value of money increases
d) Purchasing power of money remains unaffected
e) Amount of money in circulation decreases

9) A centralized database with online connectivity to branches, internet as well as ATM- network which has been adopted by almost all major banks of our country is known as?
a) Investment Banking
b) Core Banking
c) Mobile Banking
d) National Banking
e) Specialized Banking

10) Passbook In banks is not given to which of the following
A) SB A/c Holder
B) Current A/c Holder
C) Recurring Deposit Holder
D) None of the Above

11) Which of the following Departments of the Govt. of India is helping banks in disbursement of rural credit by the bank?
(A) Railways
(B) State Road Transports
(C) Post and Telegraph
(D) Ministry of Health
(E) None of these

12) For Term loan the period of limitation is three years from
A) Date Of Documents
B) Date of Defaults
C) Date of Sanction
D) Due Date of Each Installment
E) None of the Above

13) Which one of the following is not an electronic banking delivery channel?
a) Mobile Vans
b) Mobile Phone Banking
c) Internet Banking
d) Tele Banking
e) ATM
14) In which city the Bank of International Settlements (BIS) located?
A) New York
B) Basel
C) Washington
D) Davos
E) Paris

15) Which of the following is the oldest public sector bank of India having branches all over the country and serving for the last 200 years and even today?
A) Bank of India
B) Punjab National Bank
C) Allahabad Bank
D) State Bank of India
E) None of these

Answers:
1) D    2) D   3) B   4) A    5) C   6) B   7) C   8) B   9) B   10) B   11) C   12) D   13) A   14) B   15) D

(Visited 807 time, 1 visit today)