MCQ Based on Current Affairs 9th June 2017

0
259
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 9th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 9th June 2017

1). World Ocean Day is Celebrated Worldwide on _______
a) 9th June
b) 8th June
c) 7th June
d) 10th June
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: World Oceans Day is a global day of ocean celebration and collaboration for a better future. Theme for World Oceans Day 2017 is ‘Our Oceans, Our Future’.

2). GMR Infrastructure bags €850 mn Crete airport project in _______
a) Australia
b) Denmark
c) Iran
d) Greece
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: GMR Infrastructure subsidiary GMR Airports Ltd in partnership with Greek infrastructure firm Terna S.A., has bagged a project worth of €850 mn to develop, operate and manage the new Kastelli international airport at Heraklion in Greece’s Crete Island.

3) India will remain among top 3 investment destinations till which year?
a) 2020
b) 2018
c) 2019
d) 2021
e) None of the above

Answer:(c)
Explanation: India will remain among the top three investment destinations globally till 2019, according to a survey by the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 9th June 2017 under Current Affairs Category

4) MoU between EXIM bank and KEXIM bank for export credit of USD ______
a) 9 billion
b) 8 billion
c) 5 billion
d) 7 billion
e) None of the above

Answer: a) The Union Cabinet chaired by the PM Modi has approved the proposed Memorandum of Understanding (MoU) between Export-Import Bank of India (EXIM Bank) and Export-Import Bank of Korea (KEXIM) for export credit of USD 9 billion for infrastructural development in India and for the supply of goods and services as part of projects in third countries.

5) K G Karmakar, Gauri Shankar has been appointed as directors of __________
a) IPPB
b) World Bank
c) RBI
d) Paytm Payment Bank
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: K G Karmakar and Gauri Shankar were appointed as Independent Directors of India Post Payments Bank (IPPB). The IPPB has been incorporated as a public sector bank under the Department of Posts with 100 percent equity of the government of India.

6). EPFO extends deadline for submitting Aadhaar number to __________
a) June 30
b) June 27
c) July 30
d) August 30
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Employees’ Provident Fund Organisation, EPFO has extended the deadline for submitting Aadhaar number to 30th of june for its members.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 9th June 2017 under Current Affairs Category

7). iVoomi plans 250 crore rupees phone factory in _______
a) New Zealand
b) USA
c) India
d) Italy
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Chinese smartphone maker iVoomi plans to make phones in India with an initial investment of 250 crore rupees and export handsets to countries like China, Taiwan and Korea.

8) Home Minister Rajnath Singh inaugurated a conference on “Capacity Building of SDRF-2017” in _____
a) New Delhi
b) Uttarakhand
c) Kerala
d) Mumbai
e) None of the above

Explanation: (b) Home Minister Rajnath Singh inaugurated a two-day national level conference on “Capacity Building of SDRF-2017” in New Delhi. The conference was organized by the National Disaster Response Force (NDRF), holded discussions to develop a synergy and to highlight the way ahead to strengthen the response capabilities ofState Disaster Response Forces (SDRF).

9). _________government announced a hike in the monthly stipend of widows and destitute women) Haryana
b) Assam
c) Telangana
d) Kerala
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Haryana government announced a 500 rupee increase in the monthly stipend of widows and destitute women and girls imparting training in tailoring.

10) Sam Pitroda resigned as technical adviser to the _______ government
a) Haryana
b) Odisha
c) Telangana
d) Kerala
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Telecom engineer and inventor Sam Pitroda resigned as technical adviser to the Odisha government

 

(Visited 254 time, 1 visit today)