MCQ Based on Current Affairs 7th June 2017

0
210
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 7th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 7th June 2017

1). Which state Assembly clears GST Bill

a) Manipur
b) Assam
c) Telangana
d) Kerala
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Manipur Assembly passed the Manipur Goods and Sales Tax Bill, 2017. Finance Minister Yumnam Joykumar said the Bill would ensure price uniformity and would not lead to an increase in prices.

2). The single-woman pension scheme, launched by _________ state government
a) Assam
b) Delhi
c) Tamil Nadu
d) Telangana
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Telangana government has recently launched the single-women pensions scheme across the state. Single women will be given Rs 1,000 per month

3) ________ is a new app launched by TRAI for users to rate their call quality
a) NewCall
b) MyCall
c) MakeCall
d) MeCall
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: Telecom regulator TRAI on Monday introduced a new app — MyCall— that enables subscribers to rate the quality of a phone call.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 7th June 2017 under Current Affairs Category

4) Six Arab countries have declared not to maintain diplomatic relationship with ________
a) Qatar
b) Iraq
c) Iran
d) Pakistan
e) None of the above

Answer: a) Six countries of the Arab region have cut off their diplomatic ties with Qatar. Saudi Arabia, United Arab Emirates (UAE), Bahrain, Yemen, Libya and Egypt have all accused Doha for destabilising the region and have declared not to maintain any diplomatic relations with immediate effect.

5) ________has signed a mega hydro project deal with Chinese Company
a) Nepal
b) US
c) India
d) Japan
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Nepal has signed a major deal with a Chinese company to develop hydroelectric project to produce 1,200 MW. This is the biggest hydro project in the landlocked country that could resolve its perennial power crisis.

6). ______to launch India’s heaviest satellite using launch vehicle GSLV Mark III D-1
a) ISRO
b) NASA
c) DRDO
d) Army
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The countdown for historic launch of GSLV Mark III D-1 is progressing well at the Satish Dhawan Space Centre, Sriharikotta

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 7th June 2017 under Current Affairs Category

7). Restrictions on which Bank imposed by RBI?
a) Dena
b) Bank of Baroda
c) ICICI
d) Axis Bank
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has imposed certain restrictions on Dena Bank after it reported negative return on assets (ROA) for two years and net NPA breaching the risk threshold level

8) Indian-American Amul Thapar appointed as Judge in _____ Court of Appeals
a) Russia
b) US
c) UN
d) Belarus
e) None of the above
Explanation: (b) Amul Thapar, an Indian-American legal luminary, has been appointed a judge on the US Court of Appeals for the Sixth Circuit by President Donald Trump.

9). MGNREGA national award for Vizianagaram district in ______________
a) Andhra Pradesh
b) Karnataka
c) Kerala
d) Tamil Nadu
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Ministry of Rural Development has selected Vizianagaram district in Andhra Pradesh as one among the 17 districts across the nation for the MGNREGA annual award for effective implementation of the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee (MGNREGA) Act during 2015-16.

10) Agreement between _______ and Bird Academy for skilling of unemployed youth
a) MSME
b) NSDC
c) MCD
d) DDA
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: National Skill Development Corporation (NSDC) and Bird Academy have signed an MoU to skill more than 30 thousand unemployed youth from across states in the aviation and aerospace sectors

 

(Visited 176 time, 1 visit today)