MCQ Based on Current Affairs 6th June 2017

0
190
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 6th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 6th June 2017

1). World Bank has projected _________ % has the Growth Rate of India in 2017
a) 7.2
b) 7.4
c) 7.7
d) 7.6
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: World Bank’s Global Economic Prospects (GEP) has projected the India’s growth rate for the financial year 2017 as 7.2%. Previously in 2016, India’s growth rate was 6.8%.

2). Urban Development Minister launched the source segregation campaign at Talkatora Stadium in_______
a) Assam
b) Delhi
c) Tamil Nadu
d) Telangana
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: M Venkaiah Naidu, Urban Development Minister has launched the source segregation campaign at Talkatora Stadium. Urban local bodies of Delhi, Gurugram, Faridabad, Noida and Ghaziabad will be covered in the campaign.

3) Union Minister Nitin Gadkari has inaugurated a new bridge on _________River
a) Jhelum
b) Savitri
c) Raavi
d) Ganga
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: Union Minister Nitin Gadkari inaugurated a new bridge on Savitri River at Mahad on Mumbai-Goa highway in Maharashtra. The new bridge was constructed after the old British era bridge had collapsed last year on August 2 due to heavy rains claiming 42 lives

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 6th June 2017 under Current Affairs Category

4) Six Arab countries have declared not to maintain diplomatic relationship with ________
a) Qatar
b) Iraq
c) Iran
d) Pakistan
e) None of the above

Answer: a) Six countries of the Arab region have cut off their diplomatic ties with Qatar. Saudi Arabia, United Arab Emirates (UAE), Bahrain, Yemen, Libya and Egypt have all accused Doha for destabilising the region and have declared not to maintain any diplomatic relations with immediate effect.

5) ________has signed a mega hydro project deal with Chinese Company
a) Nepal
b) US
c) China
d) Japan
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Nepal has signed a major deal with a Chinese company to develop hydroelectric project to produce 1,200 MW. This is the biggest hydro project in the landlocked country that could resolve its perennial power crisis.

6). ______to launch India’s heaviest satellite using launch vehicle GSLV Mark III D-1
a) ISRO
b) NASA
c) DRDO
d) Army
e) None of the above

Answer: a)
Explanation:  The countdown for historic launch of GSLV Mark III D-1 is progressing well at the Satish Dhawan Space Centre, Sriharikotta

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 6th June 2017 under Current Affairs Category

7). Restrictions on which Bank imposed by RBI?
a) Dena
b) Bank of Baroda
c) ICICI
d) Axis Bank
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has imposed certain restrictions on Dena Bank after it reported negative return on assets (ROA) for two years and net NPA breaching the risk threshold level

8) Indian-American Amul Thapar appointed as Judge in _____ Court of Appeals
a) Russia
b) United States
c) United Kingdom
d) Belarus
e) None of the above

Explanation: (b) Amul Thapar, an Indian-American legal luminary, has been appointed a judge on the US Court of Appeals for the Sixth Circuit by President Donald Trump.

9). India won _______ by 124 runs under Duckworth Lewis method in Champions Trophy cricket match
a) Pakistan
b) Australia
c) New Zealand
d) England
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: India won Pakistan by 124 runs under Duckworth Lewis method in Champions Trophy cricket match at Edgbaston, Birmingham. Put in to bat, defending champions India notched up a competitive 319 runs for three after two rain interruptions reduced the match to 41 overs.

10) Famous Indian ________ Shivraj passes away. He worked in the industry for 5 decades
a) cricketer
b) actor
c) singer
d) comedian
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Character actor and the most recognisable faces in the Hindi cinema of the 1950s and the 60s, Shivraj died, He worked in hindi Cinema for 5 decades

 

(Visited 148 time, 1 visit today)