MCQ Based on Current Affairs 4th June 2017

0
206
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 4th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 4th June 2017

1). Assam CM Sarbananda Sonowal inaugurates MODI Fest in ____________
a) Tripura
b) Ranchi
c) Patna
d) Jaipur
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Making of Developed India (MODI) Fest, was launched in Tripura for highlighting the flagship schemes, initiatives, policies and achievements of NDA Government on completion of its 3 years

2). ___________ an indian – American won the 90th Scripps National Spelling Bee
a) Ravi Narain
b) Ananya Vinay
c) Anaya Singh
d) Iram Singhala
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: The 12-year-old from Fresno, California won the 90th Scripps National Spelling Bee. She will get more than $40,000 in cash and prizes

3). International Day of Innocent Children Victims of Aggression celebrated on _________
a) 4th June
b) 5th June
c) 1st June
d) 3rd June
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: The United Nations’ (UN) International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed on June 4 each year. The purpose of the day is to acknowledge the pain suffered by childrenthroughout the world who are the victims of physical, mental and emotional abuse

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 4th June 2017 under Current Affairs Category

4) __________ committee headed by Uday Kotak
a) SEBI
b) SBI
c) RBI
d) RRB
e) None of the above

Answer: a) The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has formed a committee under the chairmanship of Uday Kotak, executive vice chairman and managing director, Kotak Mahindra Bank to advise on corporate governance issues

5) _________ next Prime Minister is Leo Varadkar
a) Ireland
b) US
c) Germany
d) France
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Indian-Origin Leo Varadkar is set to become the Republic of Ireland’s next Prime Minister after winning the leadership of the Fine Gael party. He will succeed Enda Kenny as leader of the centre-right party.

6). 400 crore rupees for Rooftop solar projects announced by ___________
a) SBI
b) RBI
c) ICICI
d) Axis Bank
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: State Bank of India (SBI) announced financing of rooftop solar projects worth 400 crore rupees. “SBI availed [a] loan of $625 million from the World Bank for on-lending to viable Grid-Connected Rooftop Solar PV projects undertaken by photovoltaic developers/ aggregators and end-users for installation of rooftop solar systems on rooftops of commercial, institutional and industrial buildings.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 4th June 2017 under Current Affairs Category

7). Restrictions on Dena Bank imposed by ___________
a) SBI
b) RBI
c) ICICI
d) Axis Bank
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has imposed certain restrictions on Dena Bank after it reported negative return on assets (ROA) for two years and net NPA breaching the risk threshold level

8) India and __________ have signed two more units of nuclear power plants in Tamil nadu
a) Russia
b) Vietnam
c) Germany
d) Belarus
e) None of the above
Explanation: (a) India and Russia have signed the much-awaited agreement on setting up two more units of a nuclear power plant in Tamil Nadu and decided to give a “new direction” to the defence cooperation between the two “great powers”.

9). _____________ Scientists are developed an artificial intelligence system
a) University of Delhi
b) BHU
c) Adelaide University
d) California University
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Scientists from the University of Adelaide have developed an artificial intelligence system that can predict how long a person will live by scanning through the images of their organs.

10) Roberto de Vicenzo _______ player passes away
a) cricket
b) golf
c) chess
d) Kabaddi
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Argentine golfing great Roberto de Vicenzo died at the age of 94

 

(Visited 112 time, 1 visit today)