MCQ Based on Current Affairs 2nd June 2017

0
222
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 2nd June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 2nd June 2017

1). _________ and UNODC will join together to wipe out drugs in state
a) Haryana
b) Punjab
c) Bihar
d) Delhi
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: The Punjab government has decided to collaborate with the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) as part of its efforts to root out the drug menace in the State

2). Aleksandar Vucic has been appointed as a new president of _______
a) Belarus
b) Serbia
c) Iraq
d) Iran
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Aleksandar Vucic was sworn in as Serbia’s President on Wednesday, pledging to work for peace and stability in the war-weary Balkans while strengthening the country’s armed forces

3). Which airlines has been announced Vinay Dube as CEO
a) Air India
b) Vistara
c) Jet Airways
d) Spice
e) None of the above

Answer:(c)
Explanation: Jet Airways has announced the appointment of Vinay Dube as its Chief Executive Officer (CEO). Mr. Dube is currently senior vice-president, Asia Pacific, Delta Air Lines.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 2nd June 2017 under Current Affairs Category

 

4) ________appointed public policy fellow to US think-tank
a) Nirupama Rao
b) Nirmala Rao
c) Apoorva Dubey
d) Meera rey
e) None of the above

Answer: a) Former Indian envoy to the US Nirupama Rao has been appointed public policy fellow to a Washington-based think-tank.

5) ____________ to spend 2500 crore rupees on defence Research & Development
a) BEL
b) BHEL
c) DRDO
d) ISRO
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Bharat Electronics Ltd. (BEL) plans to spend 2,500 crore rupees on R&D to develop and enhance indigenous products and technologies for the military by 2020

6).________ signs loan agreement of 36 million dollar with World Bank
a) China
b) Greece
c) Iran
d) India
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: India signed a loan agreement of 36 million dollar with the World Bank for Himachal Pradesh Public Financial Management Capacity Building Programme

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 2nd June 2017 under Current Affairs Category

7). ____________launches satellite for high-precision positioning system to complement GPS
a) Japan
b) Iraq
c) Iran
d) Russia
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Japan launched a satellite to help build a high-precision geo location system that will complement the US-operated Global Positioning System (GPS).

8) India & _________ sign seven agreements
a) Spain
b) Vietnam
c) Germany
d) Belarus
e) None of the above
Explanation: (a) India and Spain have signed seven agreements. The key areas in which the pacts were inked are cyber security, renewable energy, technical cooperation in civil aviation, visa waiver for diplomatic passport holders.

9). Ramachandra Guha resigns as _______ Administrator
a) IPL
b) T20
c) ICC
d) BCCI
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Historian Ramachandra Guha who was appointed by the Supreme Court as one of the four administrators of BCCI, informed the court that he had resigned from the post due to personal reasons

10) Kohli at which place in the ODI rankings
a) 2nd
b) 3rd
c) 5th
d) 7th
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: India captain Virat Kohli managed to hold on to his third spot in the batsman’s chart. The top three batsmen – South Africa’s AB de Villiers (874 rating points), Australian David Warner (871) and Kohli (852)

 

(Visited 156 time, 1 visit today)