MCQ Based on Current Affairs 1st June 2017

0
336
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 1st June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 1st June 2017

1). Rupee 500 penalty on plastic bags in ________
a) Haryana
b) Goa
c) Bihar
d) Delhi
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Chief Minister Manohar Parrikar told that to tackle the menace of garbage and litter in public places, the Goa government will impose a fine of 500 rupees from July to implement a ban on buying and selling of plastic bags below 50 microns.

2). IIT ___________ develops new tech to make cheaper, pollution-free bio fuel
a) Kharagpur
b) Kanpur
c) Mumbai
d) Delhi
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Researchers at IIT Kharagpur have developed a new technology which will change the way bio-fuel is manufactured by making the process cheaper, quicker and pollution-free.

3). World no tobacco day is observed globally on ___________
a) 30 May
b) 31 May
c) 28 May
d) 1 June
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: World no tobacco day is observed globally on 31 may. This year theme is “Tobacco – a threat to development”

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 1st June 2017 under Current Affairs Category

 

4) Amul signs MoU with _________
a) ISRO
b) DRDO
c) NASA
d) RAW
e) None of the above

Answer: a) Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF) is produced a product in the brand name of “AMUL” has signed an MoU with Indian Space Research Organization (ISRO) for fodder acreage assessment using satellite observation and space technology.

5) India ranks (120 out of 131) poor in women workforce declared by _______
a) IMF
b) UNESCO
c) World Bank
d) UNO
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: According to India Development Report released by World Bank, India had one of the lowest female participation in the workforce, ranking 120th among 131 countries.

6).________suspends its Table Tennis Head coach due to gambling debt
a) China
b) Greece
c) Iran
d) Japan
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Double Olympic table tennis champion Kong Linghui has been suspended as head coach of the Chinese women’s team after it emerged he faces a lawsuit over a gambling debt.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 1st June 2017 under Current Affairs Category

7). Constantine Mitsotakis Former ________ PM dies
a) Greek
b) Iraq
c) Iran
d) Russian
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Constantine Mitsotakis, a former prime minister of Greece has died

8) India & _________ sign seven agreements
a) Spain
b) Vietnam
c) Germany
d) Belarus
e) None of the above

Explanation: (a) India and Spain have signed seven agreements. The key areas in which the pacts were inked are cyber security, renewable energy, technical cooperation in civil aviation, visa waiver for diplomatic passport holders.

9). An MoU between _________ and Fiji on Defence Cooperation
a) Germany
b) Japan
c) Vietnam
d) India
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: An MoU on defence cooperation envisaging several areas of cooperation including in defence industry, military training and humanitarian assistance & disaster management was signed

10) Gadkari laid foundation stone for 8 connectivity projects in _______
a) Goa
b) Mumbai
c) Haryana
d) Pune
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: The Minister of Shipping and Road Transport and Highways Nitin Gadkari today laid down the foundation stone for eight connectivity projects in Mumbai.

 

(Visited 332 time, 1 visit today)