MCQ Based on Current Affairs 18th May 2017

0
243
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 18th May 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 18th May 2017

 

1). Venkaiah Naidu announces separate 24×7 DD Channel for _________
a) Jharkhand
b) Chennai
c) Assam
d) Delhi
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Minister for Information & Broadcasting Venkaiah Naidu announced a separate 24×7 DD channel for the state of Jharkhand.

2). Which state implements DDUGJY in two phases?
a) Himachal Pradesh
b) Chennai
c) Assam
d) Delhi
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: In Himachal Pradesh the Deen Dayal Upadhaya Gram Jyoti Yojana is being implementing in two phases. Total 12 projects have been sanctioned with the cost of 159 Crore 12 Lakh Rupees

3). Elephant census in _______ kicks off
a) West Bengal
b) Karnataka
c) Rajasthan
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: In Karnataka, a major excercise of elephant census has been kicked off. The census exercise has been started simultaneously across all protected areas and forests identified to harbour elephant population, will begin with a study of the elephant distribution map across Karnataka

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 18th May 2017 under Current Affairs Category

4) ‘Maa’ committee to check mid-day meal quality in _______ schools
a) UP
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Telangana
e) None of the above

Answer: a) A Mother’s Day gift has been given to lakhs of children in schools of Uttar Pradesh in the form of ‘Maa’ by forming the ‘Maa Committee’

5) Dattatreya to participate in G20 Labour Ministers’ meet at ________
a) Gemany
b) Pakistan
c) Vietnam
d) Japan
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Union Minister of State for Labour and Employment Bandaru Dattatraya will participate in the two-day G20 Labour and Employment Ministers’ Meet to be held in Germany

6). _________ Int’l Airport south India’s 1st to go 100% LED-lit
a) Hyderabad
b) Chandigarh
c) Chennai
d) New Delhi
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Rajiv Gandhi International Airport (RGIA) in Hyderabad is set to become south India’s first airport to go 100% LED-lit. With the entire Taxiway Edge Lights converted from halogen lamps to energy efficient LEDs, the authorities claimed that 75% work on the project has been completed

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 18th May 2017 under Current Affairs Category

7). _______ inks distribution tie-up with Catholic Syrian Bank
a) UCO
b) HDFC Life
c) SBI
d) Corporation Bank
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: HDFC Life has entered into a banc assurance tie-up with ‘Catholic Syrian Bank’ to distribute its individual life insurance products to the private lender’s customers.

8) India’s GDP projected to grow ______% in 2017-18: FICCI survey
a) 7.4
b) 7.0
c) 7.2
d) 7.7
e) None of the above
Explanation: (a) In a survey conducted during March and April 2017, FICCI predicted India’s gross domestic product (GDP) growth will be around 7.4% for fiscal 2017-18, with a minimum and maximum level of 7% and 7.6% respectively

9). One Belt, One Road Summit concludes in ______
a) China
b) UK
c) Vietnam
d) Belarus
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The One Belt, One Road (OBOR) Summit or Belt and Road Initiative (BRI) concluded on 15 May 2017 in Beijing, China

10) Union Government launches Operation _________ portal
a) Clean Money
b) Swacch Money
c) Clean Paisa
d) Swachh Paisa
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Union Finance Minister Arun Jaitley on 16 May 2017 launched Operation Clean Money Portal with an aim to keep a tab on dishonest citizens hiding their income from the authorities and government

 

(Visited 170 time, 1 visit today)