MCQ Based on Current Affairs 17th May 2017

0
177
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 17th May 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 17th May 2017

1). Which state govt to accept Aadhaar as proof of residence for caste
a) West Bengal
b) Tamil Nadu
c) Assam
d) Delhi
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The West Bengal Government has decided to allow the use of Aadhaar card as proof of identity as well as residence for issuing cast certificates

2). IIT ___________ collaborates to turn Varanasi into smart city
a) Kharagpur
b) Patiala
c) Haryana
d) Mumbai
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur has collaborated with the British Geological Survey to turn Varanasi into a smart city

3). ___________ makes Bengali Mandatory in all Schools
a) West Bengal
b) Himachal Pradesh
c) Rajasthan
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: West Bengal State government has made Bengali mandatory in all schools, including private English medium schools.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 17th May 2017 under Current Affairs Category

4) ___________wins Eurovision 2017 Song Contest for the first time
a) Portugal
b) India
c) Vietnam
d) Japan
e) None of the above

Answer: a) Portugal has won the Eurovision-2017 Song Contest for the first time ever with a melancholy ballad performed by a singer who suffers from a serious heart condition.

5) China & __________ sign 6 pacts to boost cooperation
a) North Korea
b) Pakistan
c) Vietnam
d) Japan
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: China and Pakistan have signed six pacts to boost cooperation on the USD 50 billion China-Pakistan Economic Corridor.

6). Palestine President arrives on 4-day visit to ______________
a) Nepal
b) India
c) Japan
d) Iran
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: President of Palestine Mahmoud Abbas arrived in India on a four-day State visit. The visit of President Mahmoud Abbas will provide an opportunity for reviewing the entire gamut of bilateral relations, regional and international issues

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 17th May 2017 under Current Affairs Category

7). RBI puts restriction on __________ Bank’s business
a) UCO
b) Union Bank of India
c) SBI
d) Corporation Bank
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Reserve Bank of India has put restriction on Kolkata-based PSU UCO Bank’s lending and branch expansion plans as the state-run lender made net losses for the two successive fiscal amid severe stress on asset quality.

8) Edouard Philippe appointed as Prime Minister of ______________
a) US
b) UK
c) Italy
d) France
e) None of the above
Explanation: (d) French President Emmanuel Macron has appointed Edouard Philippe as the new prime minister of France

9). India and _________ to sign MoU to increase efficiency of urban transport system
a) US
b) UK
c) Vietnam
d) Belarus
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: India & UK have agreed to sign a memorandum of understanding (MOU) on bilateral cooperation between the Indian Ministry of Road Transport and Highways and Britain’s Transport For London (TFL) in urban transport policy planning, technology transfer and institutional organization of transport

10) MoU Signed between ____________ and Space Application Centre
a) Indian navy
b) Indian Army
c) Indian Airforce
d) DRDO
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Indian Navy and the Space Application Centre has signed a Memorandum of Understanding on Data Sharing and Scientific cooperation in the field of Meteorology and Oceanology.

 

(Visited 109 time, 1 visit today)