MCQ Based on Current Affairs 16th June 2017

0
139
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 16th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 16th June 2017

1). Asian Dengue Day is observed on ___________
a) 15th June
b) 12th June
c) 14th June
d) 11th June
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Asian Dengue Day is observed on 15th June. The theme of Asian Dengue Day 2017 is “United Fight against Dengue”.

2). LS Speaker Sumitra Mahajan inaugurates 16th NERCPA Conference at __________
a) Itanagar
b) Imphal
c) Kozikode
d) Kolkata
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan inaugurated the 16th North East Region Commonwealth Parliamentary Association Conference in Imphal. The theme of the two-day conference is “North East and Look East Policy.”

3) PM Modi to inaugurate Usha school stadium in __________
a) Itanagar
b) Imphal
c) Kozikode
d) Kolkata
e) None of the above

Answer:(c)
Explanation: Prime Minister Narendra Modi will inaugurate Usha school stadium located at Kozikode in Kerala through video conference.

Current Affairs MCQ 18th June 20174) Mission Retro-Fitment to enhance the passenger experience has been launched by ________ ministry
a) Health
b) Railway
c) IT
d) Finance
e) None of the above

Answer: b) To enhance the passenger’s experience by upgrading existing fleet of coaches with better furnishing, aesthetics & amenities and better safety features with a view to provide a safe and comfortable travel, Minister of Railways Shri Suresh Prabhu has launched MISSION RETRO-FITMENT in Rail Bhavan, New Delhi

5) ____________ ratifies two key ILO conventions on child labour
a) Australia
b) India
c) Vietnam
d) China
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: India ratified two key ILO conventions on child labor, according to a statement issued by the International Labour Organisation (ILO) in Geneva, Switzerland

6). ________to be Co-Partner Country in ANUGA 2017
a) Australia
b) India
c) Vietnam
d) China
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Minister of Food Processing Industries Smt Harsimrat Kaur Badal addressed a Joint Press Conference with the organizers of ANUGA – an international business platform for Food Industry to be held in Cologne, Germany.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 16th June 2017 under Current Affairs Category

7). __________ tops global remittance-receiving list
a) Australia
b) India
c) Vietnam
d) China
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: India has claimed the top spot among the remittance-receiving nations, surpassing China

8) High rating for code compliance to _________ Bank done by BCSBI
a) IDBI
b) ICICI
c) Axis
d) HSBC
e) HDFC
Explanation: (a) According to the Code Compliance Rating of banks done by the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) 2017, only one (IDBI Bank) out of 26 public sector banks and eight out of 17 private sector banks got ‘high’ rating for their adherence to code compliance

9). Second AUSINDEX naval exercise between India and __________began in the coast of Western Australia
a) Australia
b) India
c) Vietnam
d) China
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Indian warships began a week-long naval exercise off the coast of Western Australia. The second AUSINDEX exercises are aimed at increasing interoperability between Australian and Indian naval forces, executing complex naval manoeuvres.

10) India’s first 150 kWp canal top solar PV System Mouda Thermal Power Project, near Nagpur in ________
a) Maharashtra
b) Goa
c) Assam
d) Tamil nadu
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: State-run power giant National Thermal Power Corporation (NTPC) has energized India’s first 150 kWp canal top solar PV System on cooling water (CW) channel inside power station premises at its 2,320 MW, Mouda Thermal Power Project, near Nagpur in Maharashtra.

 

(Visited 75 time, 1 visit today)