MCQ Based on Current Affairs 15th May 2017

0
208
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 15th May 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 15th May 2017

1). Michel Temer has become the acting President of ______
a) Russia
b) China
c) Brazil
d) Japan
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Michel Temer, the former vice president of Brazil, has assumed the presidential powers and duties as Acting President of Brazil following the suspension of President Dilma Rousseff during her impeachment trial.

2). US nears $100 billion arms deal with which country?
a) Russia
b) China
c) Brazil
d) Saudi Arabia
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: The US is close to completing a series of arms deals with Saudi Arabia totalling more than $100 billion which could surpass over $300 billion over a decade

3). India’s first contactless business credit card has been launched by which bank
a) SBI
b) HDFC
c) HSBC
d) ICICI
e) None of the above

Answer:(d)
Explanation: India’s first contactless business credit card has been launched by ICICI bank in association with Jet Airways, India premier international airline,, for Small and Mid-sized Enterprises (SMEs) and their employees.

4) Huroof mobile app has been launched by Islamic State (IS) for children to teach them _______
a) Arabic
b) Hindi
c) Kannada
d) French
e) None of these

Answer: a) The terrorist group Islamic State (IS), also known as Daesh or ISIS or ISIL, has recently launched its first mobile app “Huroof” for children to teach them the Arabic alphabet and it has full of references to weapons and jihad

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 15th May 2017 under Current Affairs Category

5) _________carries out another ballistic missile test
a) North Korea
b) South Korea
c) Vietnam
d) Japan
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: North Korea test-fired another ballistic missile, which landed in the sea of Japan after covering 700 kilometres

6). JioMoney Wallet service” has been launched by _______
a) Reliance Indian company
b) Paytm
c) Mobikwik
d) Airtel
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Reliance Jio Infocomm, a subsidiary of Reliance Industries Limited (RIL), has launched “JioMoney Wallet” , a digital wallet service, for Indian consumers

7). ________ wins gold at the World Para Athletics Grand Prix
a) Ramudri Rao
b) Rama Rao
c) Sakshi Malik
d) Dipa Malik
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Ramudri Someswara Rao won a gold medal in the men’s 200-metre T44 event at the 2017 World Para Athletics Grand Prix in China

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 15th May 2017 under Current Affairs Category

8) _________ has been appointed as the member of President’s Advisory Council on Faith-Based and Neighborhood Partnerships (PACFBNF) in United States
a) Manjit Singh
b)Mandeep Singh
c) Jaspreet Singh
d) Jaswinder Singh
e) None of the above
Explanation: (a) Manjit Singh, co-founder of the Sikh American Legal Defense and Education Fund, has been appointed as the member of President’s Advisory Council on Faith-Based and Neighborhood Partnerships (PACFBNF) by the US President Barack Obama

9). Railway stations to get govt shops providing cheap _______
a) Petrol
b) Food
c) Medicines
d) Books
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: The government is planning to open Jan Aushadhi Stores at 1,000 railway stations across the country, to provide affordable medicines to people.

10) ‘Invisible’ laser walls to bolster security along border with Pakistan in ______
a) Jammu & Kashmir
b) Punjab
c) Rajasthan
d) Gujarat
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Border Security Force (BSF) is all set to get more teeth to man the 198 km India-Pakistan international border using a newly developed technology that can detect intrusions and relay information immediately to the nearest post for action

 

(Visited 78 time, 1 visit today)