MCQ Based on Current Affairs 15th June 2017

0
185
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 15th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 15th June 2017

1). Group of Seven (G7) Environment Ministers Meeting was held in Bologna ____________
a) Italy
b) Japan
c) Russia
d) India
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Group of Seven (G7) Environment Ministers Meeting was held in Bologna, Italy to discuss issues ranging from climate change to sustainable development and litter at sea

2). ____________ government has decided to construct 582 flats for the economically weaker section
a) Andhra Pradesh
b) Delhi
c) Assam
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: The Delhi government has decided to construct 582 flats for the economically weaker section under its rehabilitation scheme.

3) Yogi Adityanath and Union State Minister Shir Jayanth Sinha inaugurated Mahayogi Gorakhnath Civil Terminal at _________ airport
a) Kanpur
b) Gorakhpur
c) Lucknow
d) Meerut
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath and Union State Minister, Civil Aviation Shir Jayanth Sinha inaugurated ” Mahayogi Gorakhnath Civil Terminal at Gorakhpur airport

Current Affairs MCQ 15th June 2017

4) Child Rights and You (CRY) report shows __________ with maximum child labor
a) UP
b) Punjab
c) Delhi
d) Assam
e) None of the above

Answer: a) According to the Child Rights and You (CRY) report, over 8 lakh children in India between the age group 5 and 6 years are engaged in child labor

5) World Bank approves over $500 million for __________ to boost economy
a) Australia
b) Afghanistan
c) Vietnam
d) China
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: The World Bank has approved financing worth more than 500 million dollars for Afghanistan to support a string of projects to boost the economy, help improve service delivery in five cities and support Afghan refugees sent back from Pakistan

6). MoU between _________ government & British Council to enhance quality of education
a) Sikkim
b) Assam
c) Manipur
d) Nagaland
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Human Resource Development department of Sikkim government signed an MoU with the British Council to enhance quality of education in the state

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 15th June 2017 under Current Affairs Category

7). ___________ the new head of commercial vehicle business unit of TATA motors
a) Shashi Shekar
b) Suresh Bhushan
c) Girish Sharma
d) Girish Wagh
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Tata Motors announced the appointment of Girish Wagh, 46, as the Head of Commercial Vehicle Business Unit and a member of the executive committee.

8) _________has posthumously awarded the Exceptional Public Service Medal to Michael A’Hearn
a) NASA
b) ISRO
c) DRDO
d) Both b and c
e) both a and b

Explanation: (a) NASA has posthumously awarded the Exceptional Public Service Medal to Michael AHearn, one of the world’s leading comet scientists.

9).The center decided to open passport service center in ________ head Post Office
a) 800
b) 900
c) 700
d) 400
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Centre has decided to open passport service centres in all the 800 district head post offices across the country in two years to increase people’s access to the facility, especially in remote areas

10) India’s first 150 kWp canal top solar PV System Mouda Thermal Power Project, near _________ in ________
a) Nagpur, Maharashtra
b) Panaji, Goa
c) Indore, Madhya Pradesh
d) Chennai, Tamil nadu
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: State-run power giant National Thermal Power Corporation (NTPC) has energized India’s first 150 kWp canal top solar PV System on cooling water (CW) channel inside power station premises at its 2,320 MW, Mouda Thermal Power Project, near Nagpur in Maharashtra.

 

(Visited 114 time, 1 visit today)