MCQ Based on Current Affairs 14th June 2017

0
243
current affairs MCQ

MCQ Based on Current Affairs 14th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 14th June 2017

1). ___________has launched world’s largest floating solar farm
a) China
b) Japan
c) Russia
d) India
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: China has launched world’s largest floating solar farm in Anhui province. The 40-megawatt power plant has 160,000 panels resting on a lake that emerged after the collapse of a coal mine in central Anhui province

2). ____________ government launched “Back to School” programme against child labour
a) Andhra Pradesh
b) Delhi
c) Assam
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Krishna District Collector B. Lakshmikantham Inaugurating a week-long campaign against child labour and ‘Back to School’ programme said all children aged below 14 years should be in school under the Right to Education Act, 2009. Persons having information on child labour could alert the officials by calling ‘100’ or ‘1098’, the Collector said

3) A model of water conservation in Nalanda district of _______ selected for National Award
a) Bihar
b) Punjab
c) Delhi
d) Assam
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: A model of water conservation adopted successfully by the authorities in Nalanda district of south-central Bihar, has been selected for the national award for excellence in the Mahatma Gandhi national rural employment guarantee program (MGNREGP),by the ministry of rural development.

Current Affairs MCQ 14th June 2017

4) 12-year-old Padmalaya Nanda from Odisha won Little Miss Universe Internet 2017
a) Odisha
b) Punjab
c) Delhi
d) Assam
e) None of the above

Answer: a) A 12-year-old Padmalaya Nanda from Odisha has created history by becoming the youngest girl to bag the “Little Miss Universe Internet 2017” and “Little Miss Actress” crowns at the Little Miss Universe 2017 at the port city of Batumi in Georgia

5) World’s smallest & cheapest private jet ‘Vision Jet’ launched in _________
a) Australia
b) USA
c) Vietnam
d) China
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: The World’s smallest and cheapest private jet ‘Vision Jet’ was launched in the USA recently. The Vision Jet can haul five adults up to 1,150 miles at 28,000 feet.Speaker Sumitra Mahajan and Speaker of National Assembly of Mauritius Santi Bai Hanoomanjee in Port Louis.

6). New 500 rupee banknotes have been launched by RBI with inset letter ___________
a) ‘A’
b) ‘L’
c) ‘M’
d) ‘N’
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: In continuation of issuing of Rs500 denomination banknotes in Mahatma Gandhi (new) series from time to time which are currently legal tender, a new batch of banknotes with inset letter “A” in both the number panels, bearing the signature of Dr. Urjit R. Patel Governor, Reserve Bank of India; with the year of printing ‘2017’ on the reverse, are being issued.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 14th June 2017 under Current Affairs Category

7). ___________ takes charge as CEO of Prasar Bharati
a) Shashi Shekar
b) Shashi Bhushan
c) Shekhar Sharma
d) Shashi Sharma
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Shashi Shekar Vempati took charge as the Chief Executive Officer of Prasar Bharati. Speaking to media after taking charge Mr Vempati said, his priority will be to make Prasar Bharati a modern Broadcasting organisation

8) C Narayana Reddy Passes Away. He is famous _________
a) Actor
b) Poet
c) Writer
d) Both b and c
e) both a and b

Explanation: (d) Legendary Telugu poet and writer C Narayana Reddy passed away. He was 85. He was honored with Padma Shri in 1977 and Padma Bhushan in 1992 by the Government of India

9). Heena Sidhu and Jitu Rai won mixed gold in ________ World Cup
a) Tennis
b) Shooting
c) Badminton
d) Basketball
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Heena Sidhu and Jitu Rai won their second successive gold in the mixed 10m air pistol competition in the ISSF World Cup being held at Gabala, Azerbaijan

10) Mercedes driver Lewis Hamilton wins _______ Grand Prix
a) French
b) Canadian
c) Spanish
d) Japanese
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Lewis Hamilton won the Canadian Grand Prix for the sixth time. He won against Sebastian Vettel’s overall championship and lead to 12 points

 

(Visited 128 time, 1 visit today)