General Awareness Mcq 29th March 2019

0
675

General Awareness Mcq 29th March 2019

Q1. Who has set up a world record in indoor rowing by completing 1 lakh meters in above-40 years category?

  1. Shakil Ahmed
  2. Umesh Kumar
  3. Shonu Mishra
  4. Mansud Ahmed

S1. Ans. {a}

Sol. Asian Cup gold medallist Shakil Ahmed has set up a world record in indoor rowing by completing 1 lakh meters in above-40 years category in Kolkata.

Q2. In which state India got its largest startup ecosystem recently?

  1. Goa
  2. Delhi
  3. Kerala
  4. Madhya Pradesh

S2. Ans. {c}

Sol. India got its largest startup ecosystem when Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan inaugurated a 1.8-lakh-square-feet facility housing incubation set-up across a string of segments in modern technology.

Q3. The main webpage of a website is also known as_____.

  1. Contents Page
  2. Introduction Page
  3. First Page
  4. Home Page

S3. Ans. {d}

Sol. A home page is the main page or the introductry page of a website, typically serving as a table of contents for the site.

Q4. Which Indian firm is entering a strategic investment partnership with Den Networks Limited and Hathway Cable and Datacom Limited?

  1. Adani Industries
  2. TCS
  3. Reliance Industries
  4. Airtel

S4. Ans. {c}

Sol. Mukesh Ambani’s Reliance Industries made it official that it is entering a strategic investment partnership with Den Networks Limited and Hathway Cable and Datacom Limited, which will be a ‘win-win’ outcome for customers, local cable operators, content producers, and the companies.

Q5. Recently Global Competitiveness Report 2018 was released. This report is released by_______.

  1. World Bank\
  2. World Economic Forum
  3. IMF
  4. RBI

S5. Ans. {b}

Sol. The World Economic Forum released the Global Competitiveness Report 2018.

Q6. Sir Michael Atiyah passed away at the age of 89. He was a well-known_______.

  1. Mathematician
  2. Scientist
  3. Actor
  4. Politician

S6. Ans. {a}

Sol. Sir Michael Atiyah, a British mathematician who received the 1966 Fields Medal, also known as the ‘Nobel for Mathematics,’ passed away at the age of 89.

Q7. Who has won the under-8 category at the Kids’ Golf World Championship organized by US kids Golf in Malaysia?

  1. Kartik Singh
  2. Mangal Singh
  3. Rohit Kapoor
  4. Kamal Rana

S7. Ans. {a}

Sol. Gurgaon’s 8-year-old Kartik Singh has won the under-8 category at the Kids’ Golf World Championship organized by US kids Golf in Malaysia, which makes him the youngest Indian to win the title.

Q8. Konar dam is the second of the four multi-purpose dams included in the first phase of the Damodar Valley Corporation. In which state, Konar dam is situated?

  1. West Bengal
  2. Uttar Pradesh
  3. Gujrat
  4. Jharkhand

S8. Ans. {d}

Sol. Konar dam is the second of the four multi-purpose dams included in the first phase of the Damodar Valley Corporation in Jharkhand. It was constructed across the Konar River.

Q9. Which of the following regulatory body has announced more measures to increase liquidity flows to the non-banking financial companies?

  1. SEBI
  2. RBI
  3. IMF
  4. CIBIL

S9. Ans. {b}

Sol. The Reserve Bank of India announced more measures to increase liquidity flows to the non-banking financial companies. The RBI permitted banks to use government securities equal to their incremental outstanding credit to NBFCs, over and above their outstanding credit to them as on October 19, to be used to meet liquidity coverage ratio requirements.

Q10. Which of the following bank inducted former SBI Managing Director B. Sriram and management consultant Rama Bijapurkar on its board as independent director?

  1. Induslnd Bank
  2. ICICI
  3. HDFC Bank
  4. Punjab National Bank

S10. Ans. {b}

Sol. Private sector ICICI Bank inducted former SBI Managing Director B Sriram and management consultant Rama Bijapurkar on its board as independent director.