General Awareness Mcq 16th March 2019

0
670

General Awareness Mcq 16th March 2019

Q1. Australian cities have been announced as the first two host locations for the newest team event in men’s tennis for the multi-million dollar ATP Cup from 2020. These two cities are__________.

  1. Sydney & Brisbane
  2. Sydney & Perth
  3. Canberra & Perth
  4. Melbourne & Sydney

S1. Ans. {a}

Sol. Australian cities Sydney and Brisbane have been announced as the first two host locations for the newest team event in men’s tennis for the multi-million dollar ATP Cup from 2020.

Q2. Who has become the first Indian to head the Global Solar Council (GSC)?

  1. Kamal Chandra
  2. Pranab R Mehta
  3. Manab Kalita
  4. Sushant Singh Rajput

S2. Ans. {b}

Sol. A visionary in the field of Solar Energy and the chairman of National Solar Energy Federation, Pranav R Mehta, has taken over as the president of Global Solar Council (GSC). He has become the first Indian to head the GSC.

Q3. To ensure easier availability of FASTags, Indian Highways Management Company Ltd. (IHMCL), has signed MoUs with state-run Oil Marketing Companies (IOCL, BPC, and HPC). IHMCL comes under __________.

  1. MoHA
  2. CPWD
  3. AAI
  4. NHAI

S3. Ans. {d}

Sol. To ensure easier availability of FASTags, Indian Highways Management Company Ltd. (IHMCL), a company promoted by NHAI(National Highways Authority of India), has signed MoUs with state-run Oil Marketing Companies (IOCL, BPC, and HPC). It will ensure availability of FASTags at petroleum outlets across India.

Q4. Indian Army signed an MoU with which of the following bank on the Defence Salary Package?

  1. State Bank of India
  2. Punjab National Bank
  3. Corporation Bank
  4. HDFC Bank

S4. Ans. {b}

Sol. An MoU was signed between the Indian Army and Punjab National Bank on the Defence Salary Package. The signing ceremony was chaired by the Adjutant General, Lt Gen Ashwani Kumar.

Q5. The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired ________ an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund.

  1. IL&FS
  2. IDBI-IFL
  3. IDFC-IFL
  4. TCS

S5. Ans. {c}

Sol. The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired IDFC Infrastructure Finance (IDFC-IFL), an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund. The acquisition is subject to approval from RBI.

Q6. India has signed a $950 million contract with Russia for two upgraded ________________ class stealth frigates.

  1. Krivak III
  2. Krivo II
  3. Admiral Grigorovich
  4. Admiral Gorshkov

S6. Ans. {a}

Sol. India has signed a $950 million contract with Russia for two upgraded Krivak III-class stealth frigates. A government-to-government contract was signed between India and United Shipbuilding Corporation of Russia last week for the supply of two stealth frigates.

Q7. The Fourth Dialogue of the NITI Aayog – Development Research Centre (DRC) of the State Council, Peoples’ Republic of China was held in _______.

  1. New Delhi
  2. Chennai
  3. Mumbai
  4. Chandigarh

S7. Ans. {c}

Sol. The Fourth Dialogue of the NITI Aayog – Development Research Centre (DRC) of the State Council, Peoples’ Republic of China was held in Mumbai.

Q8. Reserve Bank of India (RBI) has constituted a High-Level Committee on Deepening of Digital Payments to encourage digitisation of payments and enhance financial inclusion. This committee is headed by __________.

  1. HR Khan
  2. Nandan Nilekani
  3. Aruna Sharma
  4. Sunil Mehta

S8. Ans. {b}

Sol. Reserve Bank of India (RBI) has constituted a High-Level Committee on Deepening of Digital Payments to encourage digitisation of payments and enhance financial inclusion. The five-member committee headed by UIDAI’s former Chairman Nandan Nilekani will include RBI’s former Deputy Governor Mr. H.R. Khan and Former Secretary, Ministry of Information Technology, Mrs. Aruna Sharma among others.

Q9. Which city is hosting the second edition of Khelo India Youth Games?

  1. Panaji
  2. Nagpur
  3. Pune
  4. Manali

S9. Ans. {c}

Sol. The second edition of Khelo India Youth Games has officially begun in Pune, Maharashtra.

Q10. The Citizenship Amendment bill seeks to provide Indian citizenship to persecuted minorities from Bangladesh, Pakistan, and Afghanistan. The Bill provides for Indian citizenship to such immigrants after ______years of residence in India instead of _____years currently.

  1. 6,10
  2. 6,12
  3. 7,10
  4. 7,12

S10. Ans. {b}

Sol. The Citizenship Amendment bill seeking to provide Indian citizenship to persecuted minorities from Bangladesh, Pakistan, and Afghanistan was passed by Lok Sabha. The Bill provides for Indian citizenship to such immigrants after six years of residence in India instead of 12 years currently.