GA Questions asked in SSC CGL 2016 on 30th Aug 2016

1
536

Dear Friends,

SSC CGL Tier I exam 2016 started from 27th August. The exams will take place in two shifts until 29th August 2016. From  30th August 2016, the exam will take place in three shifts, upto 11th September 2016. This year, the Staff Selection Commission is conducting the exam online.Let us look General Awareness questions asked in SSC CGL Tier I Exam 30th August.

How can Banking aspirants Excel in SSC CGL 2016

Safe attempt Estimates SSC CGL 2016

Shift – I

1. Which athlete is known as Blade Runner?
Ans: Oscar Pistorius

2. Who is Father of Abul Fazal?
Ans: Shail Mubarak
3. Maximum thorium reserve in which country?
Ans: India

4. Who is the Euro Cup 2016 Winner?
Ans: Portugal

5. When did the French Revolution began?
Ans: 1789

6. United Nations was established in which year?
Ans: 24th Oct 1945

8. What is the full form of WEP?
Ans: Wired Equivalent Privacy

9. Which is called Quick Lime?
Ans: CaO (Calcium oxide)

10. What is the Unit of Radioactivity?
Ans: Curie

11. Morphology of chromosome can be best observed in which stage of cell division?
Ans: Metaphase stage

12. First viceroy who died in India?
Ans: Lord Mayo

13. Find the Odd One: Agra, Darjeeling, Ooty, Shimla
Ans: Agra

14. Bande Mataram song has taken from which Book?
Ans: Ananda Math

15. Which country allows human Euthanasia? 
Ans: Netherlands

16. Which of the following range parallel to the Indian Coast Line?
Ans: Western Ghat

 

SHIFT II

1. The partition of congress was done in which session?
Ans: 1967
2. If no atmosphere than what is the colour of the sky?
Ans: Black
3. Which country exited from European countries?
Ans: Britain
4. First woman president of Congress?
Ans: Annie Besant
5. Birju Maharaj is related to?
Ans: Kathak dancer
6. Ozone layer protects earth from which rays?
Ans: Ultraviolet Rays
7. What is Silica gel?
Ans: hydrated silica in a hard granular hygroscopic form used as a desiccant.
8. First Buddhist council held at?
Ans: Rajgir
9. Which is radioactive element?
Ans: Uranium
10. Rhino speciality of which Indian National Park?
Ans: Kaziranga National Park
11. Comptroller and Auditor General (CAG) submit his reports to whom?
Ans: President
12. First King of Satavahana Dynasty?
Ans: Simuka
13. Residex related to?
Ans: Housing
14. Optical filter used for?
Ans: to attenuate or enhance an image
15. Superfast AC Train having barely signal?
Ans:
16. Palk of strait separate which country?
Ans: India & Sri Lanka
17. Toughest natural substance – (wool, cotton, jute, silk)
Ans: Silk
18. Shiva Thapa is associated with which sports?
Ans: Boxing
19. Which hill connects eastern and western ghats?
Ans: Bilgiri Hills
20. Hydrochloric acid present in which digestive organ?
Ans: Stomach
21. Silver gets corroded due to presence of what in air?
Ans: Due to presence of trace amounts of hydrogen sulphide in atmosphere, silver forms a film of silver sulphide that is black.
22. Scheme for poor women up liftment?
Ans: Rashtriya Mahila Kosh

 

 

(Visited 476 time, 1 visit today)
  • Arya kumar sahu

    ans is wrong congress ka partition 1907 main hua tha 1967 main nahi.