GA Questions asked in SSC CGL 2016 on 28th Aug 2016

0
602

GA Questions asked in SSC CGL 2016 on 28th Aug 2016

Shift – I

1. MK Gandhi returned which medal given to him?
Ans:  Kaisar-i-Hind Medal

2. What is the main cause of the revolt of 1857 in India?
Ans: first rebellion against the East India Company

3. Who named Mahatma Gandhi as Father of Nation for the 1st time?
Ans: Subhas Chandra Bose



4. Which region is suitable for cotton?
Ans: black cotton soil

5. Public litigation filed for ____________?
Ans: litigation for the protection of the public interest

6. Which of the following rivers originates from Tibet?
Ans: Brahmaputra

7. Which part of brain is called as little brain?
Ans: Cerebellum

8. HRIDAY Yojana related to?
Ans: Urban Infrastructure

9. Who plays most important part in Indian Economy?
Ans: Agriculture

10. Exicse duty is applied on ________ ?
Ans: Manufacturing product (Industries/ Factories)



11. Charles Correa is related to?
Ans: architecture

12. Name of US parliament ?
Ans: Congress

13. Why ocean appear blue?
Ans: Scattering of light

14. What is net neutrality?
Ans:  Net neutrality is a principle that says Internet service providers should treat all traffic on their networks equally.

15. Golden revolution is related to ?
Ans: Horticulture development

16. Who was introduced Doctrine of Lapse?
Ans: Lord Dalhousie

17. Place where soldiers live called?
Ans: Battalion/ Fort

18. Ellora caves is near to which city?
Ans: Aurangabad

19. Study of human mind is called _______?
Ans: Neuroscience

20. What is the cause of sepoy mutiny?
Ans: Hurting religious feelings of the sepoys

 

SHIFT – II

1. Ice packed in saw dust does not melt quickly. Why?
Ans: aw dust is a bad conductor of heat and protects the ice from the external heat and hence from melting away quickly
2. Name of the point in the orbit of a planet, asteroid, or comet at which it is furthest from the sun is __________.
Ans: Aphelion
3. Great Barrier Reef is located in which ocean?
Ans: Pacific Ocean
4. Pulitzer Prize is given in which filed?
Ans: Journalism
5. Mahabalipuram Temple is also known as?
Ans: Mamallapuram (Shore Temple in Tamilndu)
6. Who elected as first women President of Nepal?
Ans: Bidhya Devi Bhandari
7. Who is the first women Speaker of Lok Sabha?
Ans: Meira Kumar
10. BC Roy award is given in which field?
Ans: Medicine
11. Bio gas is used for ________ ?
Ans: cooking
12. Which is not described in the constitution?
Ans: Planning Commission
13. Who is the winner of Wimbledon Women’s single Title 2016?
Ans: Serena Williams
14. Commercial bank give loan to which sector?
Ans: Priority Sector
15. Reason of light reflection?
Ans: Reflection happens at the interface between two mediums with significantly different properties.
16. Rann of Kutch is famous for?
Ans: seasonal salt marsh
17. Which layer of the Earth’s atmosphere contains the ozone layer?
Ans: Stratosphere
 
18. Azolla is used in ___________?
Ans: Rice Cultivation

 

 

Exam review Of SSC CGL 2016 27th Aug 2016




How can Banking aspirants Excel in SSC CGL 2016

Safe attempt Estimates SSC CGL 2016



(Visited 1,000 time, 1 visit today)