English Cloze Test Practice Set 57

0
67
cloze test

English Cloze Test Practice Set 57

Directions—(Q1 – 10 ) In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

If  the phone is (1) in India today, it is largely due to the amazing (2) of one man — Satyanarayan (abbreviated to ‘Sam’ by an HR clerk who couldn’t get her tongue around the name) Pitroda (a Gujarati community of metal-workers who traditionally used pitr or brass), the son of an (3) labourer. Pitroda’s drive and vision not only (4) him a 100 patents and millions of (5) in America, but the role of a change agent and (6) in his home country. Pitroda believes his (7) was shaped by his parent’s decision to send him away, at the age of eight, from their (8) home in Orissa to a school in Gujarat. The Gandhian values (9) there, followed by a Baroda college, which honed his interest in physics and (10) his entrepreneurial instincts, provided the platform for a master’s degree in electrical engineering from Illinois Institute of Technology and entry into the field of telecommunications.Cloze test

1.
A. scarce
B. flimsy
C. unwanted
D. ubiquitous
E. ramshackle

2.
A. journey
B. inaction
C. retrogress
D. tardiness
E. scurry

3.
A. educated
B. unschooled
C. schooled
D. graduate
E. organised

4.
A. earned
B. spend
C. loosed
D. gained
E. moved

5.
A. capital
B. rupees
C. wealth
D. money
E. dollars

6.
A. safe-breaker
B. law-breaker
C. path-breaker
D. breaker
E. visionCloze test

7.
A. adversity
B. fortuity
C. complex
D. catastrophe
E. destiny

8.
A. arrant
B. meagre
C. bursting
D. chubby
E. aplenty

9.
A. ignited
B. instilled
C. doused
D. afire
E. blazing

10.
A. ensconced
B. imperceptive
C. dissimulated
D. camouflaged
E. revealed

ANSWERS:

  1. D
  2. A
  3. B
  4. A
  5. E
  6. C
  7. E
  8. B
  9. B
  10. E

Test Yourself With the quiz on our Test App

sehpaathi Test App

(Visited 76 time, 1 visit today)