Current Affairs One Liner 29th March 2021

0
63

 

Current Affairs 29th March 2021

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, UPSC Based exam, WBCS, State level civil service, etc.

76. Which two historical fort cities of Madhya Pradesh have been included in the list of World Heritage
Cities by UNESCO?
Answer: Gwalior and Orchha

77. The Union Government has introduced which digital platform as well as a mobile app for COVID-19
vaccine delivery?
Answer: CO-WIN
It will allow people to register for the vaccine, and recording vaccine data and database of healthcare workers,
along with COVID-19 related data.
78. BSNL has partnered with which tech company to launch the world’s first satellite-based NB-IoT (Narrow
Band-Internet of Things), whose coverage and speed will not leave any place uncovered within India?
Answer: Skylotech
79. The 5th India Water Impact Summit (IWIS) has been inaugurated virtually by Ratan Lal Kataria,
Minister of State for Jal Shakti. It was organized by __________________________.
Answer: National Mission for Clean Ganga (NMCG)
Theme for 2020: Arth Ganga: River Conservation Synchronized Development.
80. The 9th edition of Sustainable Mountain Development Summit (SMDS) was held in which Indian city?
Answer: Dehradun. It was organized by Indian Mountain Initiative (IMI).
81. Which government body has released white paper, ‘Vision 2035 – Public Health Surveillance in India’
which lays out India’s vision for public health surveillance through the integration of 3-tiered public
health system into Ayushman Bharat, along with the need for expanded referral networks and capacity?
Answer: NITI Aayog
82. Which tech company has signed Rs 2,400 crore investment deal with Tamil Nadu governmet to set
up its first electric scooter factory in the state?
Answer: Ola
Ola factory in Tamil Nadu will be the largest scooter manufacturing facility in the world.
83. At which place, PM Narendra Modi has laid the foundation stone of 30,000-megawatt capacity hybrid
renewable energy park which will be the largest renewable energy park of its kind in the world?
Answer: Kutch, Gujarat

84. Indian Space Research Organization (ISRO) has set up dedicated Space Situational Awareness (SSA)
Control Centre titled as ‘NETRA’ at Bangalore to monitor, track and protect India’s space assets. What
does ‘T’ stand for in NETRA?
Answer: NETRA (NEtwork for space object TRacking and Analysis
85. Indian Space Research Organization (ISRO) has successfully launched India’s new communication
satellite CMS-01 into geo-synchronous transfer orbit. CMS-01 was launched from Satish Dhawan Space
Centre, Sriharikota using _____________________ launcher rocket.
Answer: PSLV-C50

86. The Union Government has proposed to set up a museum dedicated to Netaji Subhash Chandra
Bose, in which city on his 125th birth anniversary celebrations (23rd January)?
Answer: Kolkata

87. Union defense minister Rajnath Singh has recently inaugurated advanced Hypersonic Wind Tunnel
test facility in which city?
Answer: Hyderabad
88. The 6th edition of India International Science Festival (IISF) has been inaugurated on the virtual
platform marking the birth anniversary of which famous Indian scientist?
Answer: Srinivasa Ramanujan
IISF is jointly organized by CSIR-National Institute of Science Communication and Information Resources,
Ministry of Earth Sciences and Vijnana Bharati (VIBHA).
Theme for year 2020: Science for Self-Reliant India and Global Welfare.
Union Minister Harsh Vardhan has inaugurated Global Indian Scientists & Technocrats (GIST) meet as a part
of the Indian International Science Festival (IISF) 2020.
89. The Union Cabinet has approved the merger of 4 film media units namely: Films Division, Directorate
of Film-Festivals, National Film Archives of India, and Children’s Film Society with
_________________________.
Answer: National Film Development Corporation (NFDC).
90. Union Minister for Social Justice and Empowerment Thaawar Chand Gehlot has rolled out which
mobile app to identify and geotag insanitary latrines and manual scavengers.
Answer: Swachhata Abhiyan