Current Affairs one-linear 8th APRIL 2021

0
60

 

Current Affairs For 8th APRIL 2021

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, UPSC Based exam, WBCS, State level civil service, etc.

170. Who has topped the list of wealthiest women in India, released by the 2nd edition of ‘Kotak Wealth
Hurun–Leading Wealthy Women’ report?
Answer: Chairperson of HCL Technologies, Roshni Nadar Malhotra
171. Which entity has won prestigious International ‘King Bhumibol World Soil Day Award’ for
2020 on World Soil Day?
Answer: Indian Council of Agricultural Research (ICAR)
ICAR has been conferred for its commitment to raise awareness about healthy soil addressing soil erosion
under motto ‘Stop soil erosion, save our future’, taken in 2019. Award is presented by Food and Agriculture
Organization (FAO).
172. Writer, chief editor of ‘The Indian Express’, Raj Kamal Jha has won Rabindranath Tagore Literary
Prize 2020 for his book, _________________________________.
Answer: The City and the Sea
173. Finance Minister Nirmala Sitharaman has been ranked ____________in the Forbes 2020 list of ‘The
World’s 100 Most Powerful Women’.
Answer: 41st
German Chancellor Angela Merkel has been topped for the 10th year in a row, followed by European Central
Bank head Christine Lagarde and US Vice President Kamala Harris.
174. Brazilian mathematician, _________________ has been conferred with ‘2020 Ramanujan Prize for
Young Mathematicians’ for her significant work in algebraic geometry.
Answer: Carolina Araujo
175. Who has been declared as the winner of the ‘Social Entrepreneur of the Year (SEOY) Award – India
2020’, which was presented by the Union Minister of Women & Child Development & Textiles, Smriti
Zubin Irani?
Answer: Ashraf Patel

176. Which global agency has decided to roll out ‘International Prize In Creative Economy’ after the name
of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman?
Answer: UNESCO
This award will start from Nov 2021. It will be given away once in 2 years for global economic initiatives of the
youth capturing, celebrating, and communicating best practice in creative entrepreneurship.

177. Which Indian personality was honored with ‘Global Visionary of Sustainable Business and Peace’?
Answer: Ratan Tata
He was honored by the Indo-Israel Chambers of Commerce for promoting innovation that supports
sustainability and peace in the region, including with the Palestinians.
178. Vidyut Mohan has been recognized as one of the 7 winners of ‘Young Champions of the Earth’ 2020
award. The award was conferred by which global agency?
Answer: UN Environment Programme (UNEP)
179. Formula 1 world champion ________________ has been conferred with BBC Sports Personality of the
Year 2020.
Answer: Lewis Hamilton

180. ___________________has been awarded with ‘UN Population Award for 2020’ (institutional category).
It is the first institution to be awarded with UN Population Award.
Answer: HelpAge India