Current Affairs one linear 31th March 2021

0
50

 

Current Affairs 31th March 2021

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, UPSC Based exam, WBCS, State level civil service, etc.

 

1. The Indian Space Research Organization will adopt how many ATLs across the country to facilitate
mentoring and coaching of students in cutting edge technologies related to space?
Answer: 100 Atal Tinkering Labs
2. The University Grants Commission (UGC) has recently asked the Higher Education Institutes across
the country to establish an office for ________________________.
Answer: International Affairs
The Office of International Affairs will be an integral part of internationalisation of higher education in India.
3. PM Narendra Modi has recently flagged off the world’s first ‘double-stack long-haul’ container train
from ________________ in Haryana to New Kishanganj, Rajasthan.
Answer: New Ateli
He also dedicated 306 km long New Rewari-Madar Section of Western Dedicated Freight Corridor (WDFC) to
nation connecting Haryana to Rajasthan.
4. Name the recently launched innovative paint developed by Khadi and Village Industries Commission.
Answer: Khadi Prakritik Paint
It is an eco-friendly, non-toxic paint, and is a first-of-its-kind product, with anti-fungal, anti-bacterial properties
with main Ingredient as cow dung.
5. Which country has been chosen as ‘Country in Focus’ for 51st International Film Festival of India (IFFI)?
Answer: Bangladesh
6. National Informatics Centre (NIC) and Central Board of Secondary Education (CBSE) have jointly
launched a software for students across the country to create and modify 3D digital designs with free
flow of creativity and imagination. Name the software.
Answer: CollabCAD Software

7. Which state will become India’s prime producer of Vanadium— a high-value metal used in
strengthening steel?
Answer: Arunachal Pradesh

8. Which Indian state has become the first state to establish ‘Fire Park’ to educate and bring awareness
on basic fire safety measures among the people, particularly the students?
Answer: Odisha
9. The Union Cabinet has recently approved India-UAE Memorandum of Understanding for
________________.
Answer: Scientific and Technical Cooperation.
The MoU provides sharing of knowledge between the countries It will also allow to share information of data
from satellites, radar, tide gauges, meteorological stations.
10. NASA has launched the most powerful rocket in the world on January 17, 2021, which was named as:
Answer: Space Launch System
The Space Launch System is to carry the first woman and the next man to the moon.
11. India and Japan have recently signed Memorandum of Understanding to enhance cooperation in the
field of _______________________________.
Answer: Information and Communications Technology.
India and Japan will enhance cooperation in the field of telecom security, 5G technologies, submarine optical
fibre cable system to islands of India.