Current Affairs one-linear 1st APRIL 2021

0
67

 

Current Affairs For 1st APRIL 2021

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, UPSC Based exam, WBCS, State level civil service, etc.

91. India’s first hot air balloon wildlife safari was launched in the world-famous __________________,
Madhya Pradesh.
Answer: Bandhavgarh Tiger Reserve
92. Prime Minister Narendra Modi has flagged off India’s first fully automated driverless train service on
the Magenta Line of Delhi Metro. Which other payment service/tool was also introduced during the
event?
Answer: National Common Mobility Card (NCMC)
93. Health Minister Harsh Vardhan has recently inaugurated India’s first pneumococcal conjugate
vaccine named as _____________________.
Answer: Pneumosil’
It has been developed by Serum Institute of India Private Limited (SIIPL) in collaboration with PATH and Bill &
Melinda Gates Foundation.

94. Prime Minister Narendra Modi has recently flagged off 100th run of Kisan Rail. The train will run
from Sangola in Maharashtra to ______________________.
Answer: Shalimar in West Bengal
First ‘Kisan Rail’ train was inaugurated from Deolali in Nashik to Danapur in Bihar in August 2020.
95. Every year the Hornbill festival, also known as the ‘Festivals of Festivals’, is celebrated between
December 1 and December 10 in the northeast region and in the state of ___________________.
Answer: Nagaland. The festival is named after the Indian Hornbill Bird.
96. The Union Government has launched AI & Robotics Technologies Park (ARTPARK) in Bengaluru to
promote technology innovations in AI (Artificial Intelligence) & Robotics leading to societal impact. It is a
unique not-for-profit foundation established by _______________________ with support from ‘AI Foundry’ in
a public-private model.
Answer: Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru
97. Which state government has launched special program titled as ‘Kisan Kalyan Mission’ to double the
income of farmers across the state?
Answer: Uttar Pradesh

98. Which zoological park in India has become the 1st zoo in the country to receive ISO 9001:2015 Quality
Management Standards Certificate from Accreditation Service for Certifying Bodies (ASCB), UK?
Answer: Nehru Zoological Park, Hyderabad
99. Which state CM has launched the ‘PAReSHRAM’ web portal along with 22 other online services of
Labour and Employees’ State Insurance (ESI) department which will help in ‘ease of doing business’ in
the state by contributing significantly to industrial development of the State?
Answer: Odisha CM Naveen Patnaik

100. Which state government has launched special campaign ‘Varasat’ (meaning natural succession) to
curb property and land-related disputes in rural areas?
Answer: Uttar Pradesh

101. Union Petroleum & Natural Gas Minister, Dharmendra Pradhan has dedicated West Bengal’s first
oil and gas reserve, titled as ‘Bengal Basin’ to the nation. Bengal Basin will be explored and owned
by ______________________________.
Answer: Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)