Current Affairs MCQ 9th September 2017

0
55
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 9th September 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 9th September 2017 Current Affairs 9th September 2017

 

1) __________government launches ‘Gyankunj Project ‘in schools
a) Assam
b) Gujarat
c) Maharashtra
d) Rajasthan
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Gujarat CM Vijay Rupani has launched “Gyakunj e-class project” from Shahpur primary school in Gandhinagar Under this initiative, interactive e-class will be launched with smart board.

2). _____CM inaugurates fourth Govt medical college in koraput
a) Assam
b) Gujarat
c) Odisha
d) Rajasthan
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has inaugurated the Saheed Laxman Nayak Medical College and Hospital (SLNMCH) in the tribal-dominated district of southern Odisha.

3) _________govt sets up DBT cell for implementation of Direct Benefit Transfer scheme
a) Assam
b) Gujarat
c) Odisha
d) Rajasthan
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: In Assam, the state govt. has set up a Direct Benefit Transfer (DBT) Cell for implementation of DBT across schemes in the Country. It helps in coordinating efforts at the State Level in taking the DBT initiative forward with immediate effect.

4) _______ to implement DBT under MGNREGA
a) Assam
b) Nagaland
c) Odisha
d) Rajasthan
e) None of the above

Answer: b) Nagaland will start implementing Direct Benefit Transfer (DBT) under MGNREGAbeginning from the current financial year.

5) Nestle Sets up First Food Safety Institute in ________
a) US
b) Australia
c) China
d) India
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: The New FSSAI CEO Pawan Kumar Agarwal inaugurated the Nestle Food Safety Institute in Manesar, Gurugram. It will provide guidance and training on food safety. The FSSAI has been working with Nestle India for setting up the institute at Manesar.

6). ____________government has signed an MoU with Hyperloop Transportation Technologies (HTT)
a) Assam
b) Andhra Pradesh
c) Odisha
d) Rajasthan
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: The Andhra Pradesh government has signed an MoU with the US-based Hyperloop Transportation Technologies (HTT)to build India’s first Hyperloop system.Current Affairs 9th September 2017

7) India and _________ Begin Joint Naval Exercise SLINEX 2017
a) US
b) Australia
c) China
d) Sri Lanka
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Indian Navy and Sri Lankan Navy has begun the 2017 Sri Lanka-India Exercise (SLINEX) at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. The exercise will conclude on till 14 September 2017.

8) _________has been Elected as New PTI Chairman
a) Vivek Goenka
b) Ramesh Sharma
c) Rakesh Singh
d) Vivek Singh
e) None of the above
Explanation: (a) Viveck Goenka, Chairman and Managing Director of the Express Group was elected Chairman of Press Trust of India, the country’s largest news agency.

9) Govt to start __________ from next year for students not going to schools
a) School Chalo Abhiyan
b) Paathshala Chalo
c) School Going
d) Paathshala Chalo Abhiyan
e) None of the above

Answer: (a)
Explanation: International Literacy Day is observed every year on 8th September to emphasize the importance of literacy to individuals, society and communities. The theme of this year’s International Literacy Day, is ‘Literacy in a Digital World’.

10) International Literacy Day is observed every year on _________
a) 8th September
b) 7th September
c) 3rd September
d) 11th September
e) None of the above

Answer: a) The 51st International Literacy Day is being celebrated on 8th September at Vigyan Bhawan, New Delhi. The theme announced by UNESCO is `Literacy in a digital world’.

(Visited 18 time, 1 visit today)