Current Affairs MCQ 8th and 9th January 2018

0
36
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 8th and 9th January 2018

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 8th and 9th January 2017Current Affairs MCQ 8-9th January 2018

1) Bilateral Annual Haj 2018 Agreement between India and _________ Signed
a) Saudi Arabia
b) China
c) Russia
d) Japan
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: According to the Union Minister for Minority Affairs Mukhtar Abbas Naqvi, Saudi Arabia has given the green signal for India’s decision to revive the option of sending Haj pilgrims through sea route also.

2) Indian Navy Signs MoU with __________ Port Trust
a) Delhi
b) Cochin
c) Bangalore
d) Patiala
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: The Indian Navy has inked an MoU with the Cochin Port Trust (CPT), Kerala towards leasing of 228 metres of berths at Mattancherry Wharf for a period of five years.

3) Indian _______ Signs MoU with Cochin Port Trust
a) Army
b) Airforce
c) Defence
d) Navy
e) None of the above
Answer: (d)
Explanation: The Indian Navy has inked an MoU with the Cochin Port Trust (CPT), Kerala towards leasing of 228 metres of berths at Mattancherry Wharf for a period of five years.

4) ________Becomes First State to Launch High-Risk Pregnancy Portal
a) Delhi
b) Haryana
c) Tamil nadu
d) Punjab
e) None of the above
Answer: b) Haryana has become the first state in the country to launch High-Risk Pregnancy (HRP) Portal. This portal not only helps in early identification of high-risk pregnant cases up to the grass-roots level but also ensures their timely referral to the civil hospitals for further management and delivery by specialists.

5) India’s Second FTII to be Set up in_________
a) Delhi
b) Haryana
c) Tamil nadu
d) Arunachal pradesh
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: Minister of State (I/C) of the Ministry of Development of North Eastern Region Jitendra Singh announced that Arunachal Pradesh would get its first Film and Television Institute, being set up by the Union Government.Current Affairs MCQ 8-9th January 2018

6). The Reserve Bank of India has announced to issue Rs.________ denomination banknotes
a) Rs.10
b) Rs.100
c) Rs.50
d) Rs.1
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: The Reserve Bank of India has announced to issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has the motif of Sun Temple, Konark on the reverse, depicting the country’s cultural heritage.

7) Federer-Bencic Lead ________ to Hopman Cup Title
a) Switzerland
b) London
c) China
d) Iceland
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Switzerland won their third Hopman Cup as Roger Federer and Belinda Bencic beat Germany’s Alexander Zverev and Angelique Kerber in the deciding mixed doubles to secure a 2-1 victory in the final at the Perth Arena.

8) Sports Minister Rathore Launches _________ Logo
a) ‘Khelo Indo’
b) ‘Khelo Indies’
c) ‘Khela India’
d) ‘Khelo India’
e) None of the above
Explanation: (d) The vibrant Khelo India logo, reflecting the freshness, agility and vitality of New India was launched at a ceremony by the Union Minister of State ( I/C) Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore in New Delhi.

9) NASA’s __________ John Young Passes Away
a) Astronaut
b) Actor
c) Poet
d) Singer
e) None of the above
Answer: (a)
Explanation : Legendary astronaut John Young, who walked on the Moon and later commanded the first space shuttle flight, has died at 87.

10) Elina Svitolina Wins ____________ International
a) Brisbane
b) Svitolina
c) Slovinia
d) Brazil
e) None of the above
Answer: a) Elina Svitolina secured her first WTA title in Australia with a straight-sets victory in the Brisbane International final. Svitolina beat Belarusian qualifier Aliaksandra Sasnovich.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 57 time, 1 visit today)